Ekonomi
10 Mar 2015 07:23 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 02:27

İlk bebek altını ‘torba’da!

İÇ Güvenlik Paketi’nde Meclis sürecinin uzaması, AK Parti’yi bekleyen “torba” düzenlemelerle ilgili yeni arayışa itti.

İlk bebek altını ‘torba’da!
İktidar, “çeyiz, konut, doğum yardımları”, 35 bin öğretmen ataması gibi seçime doğru öncelik tanıdığı düzenlemeler ile seçim yayınlarında Yüksek Seçim Kurulu (YSK) denetimini kaldırılan hükümler için ayrı bir “seçim torbası” hazırladı. Kapsamlı birkaç torba tasarı yerine, acil konuları içeren bu paketin hızla gündeme alınıp bu hafta komisyonda görüşülmesi planlanıyor.

Teklife göre devlet, 27 yaşını doldurmamış vatandaşların evlilik hazırlığına “çeyiz hesabı” ile destek verecek. Bankalarda Türk Lirası cinsinden açılacak çeyiz hesaplarına, kişilerin sadece ilk evliliklerinde ve tek seferde en fazla 5 bin liraya kadar devlet yardımı yapılacak. Konut sahibi olmayan vatandaşların ilk ve tek konutu almalarına destek için Türk Lirası cinsi konut tasarruf hesaplarına 15 bin liraya kadar devlet katkısı ödenecek. Türk vatandaşlarına, canlı doğan birinci çocuğu için 300 lira, ikinci çocuğu için 400 lira, üçüncü ve sonraki çocukları için 600 lira doğum yardımı yapılacak. Bu yardım Türk vatandaşı olan anne veya babaya, her ikisi de Türk vatandaşı ise anneye verilecek.

Öğrenim süresini program süresinde tamamlayamayan üniversite öğrencilerinin artırımlı katkı payları silinecek. Bu öğrenciler, ilgili dönem için öngörülen öğrenim ücretinin yanı sıra ders başına dersin kredisine göre belirlenen katkı payı veya öğrenim ücretinin yüzde 50 fazlası yerine, sadece ilgili dönem için öngörülen katkı payını ödemeye devam edebilecekler.
Cumhurbaşkanlığı seçiminden sonra “taraflı” yayın yaptıkları gerekçesiyle RTÜK ve Yüksek Seçim Kurulu’nca (YSK) bazı kanallara verilen yayın cezalarının ardından sistem değiştiriliyor.