Konut Haberleri
06 Şub 2016 12:06 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 04:02

Martılar bile aç kalacak! Yüzde 12 zam...

Ekmeğe gelen zamdan sonra simitte de zam kapıda. İstanbul Simitçiler Odası Başkanı Ali Yücel, simite yüzde 12 zam geleceğini duyurdu.

Martılar bile aç kalacak! Yüzde 12 zam...
Ekmek zammından sonra simitte de zam kapıda. İstanbul Simitçiler Odası Başkanı Ali Yücel, başta un olmak üzere simit üretim girdilerinde büyük artış yaşandığına dikkat çekti.

Ali Yücel, artan maliyetler yüzünden simide zam yapacaklarını dile getirdi.

Yüzde 12 zam geliyor
Yücel, “Elektrik, susam fiyatları da yükseldi. Dolayısı ile simitte yeni bir fiyat ayarlaması yapmak gündemimizde. Bunu esnaf arkadaşlar ve yönetim kurulumuzda görüşüp karara bağlayacağız” dedi. Dar gelirli vatandaşların mağdur olmaması için büyük fedakarlık yaparak simit fiyatlarını artırmadıklarını ifade eden Yücel, resmi fiyatı 1.40 TL olarak açıklanan simidin halen 1 TL’ye satıldığını vurguladı. Yücel, “Maliyetler karşısında 10 kuruşluk bir zam yapılabilir. Halen 1.40 TL olan simidin fiyatı 1.50 TL’ye çıkabilir. Bu konuda çalışmamız devam ediyor. Duruma bakıp ona göre karar vereceğiz. Fakat şurası bilinmeli ki susamın yanı sıra personel maaşları, doğalgaz ve odun fiyatlarındaki artışlar da zammı kaçınılmaz hale getiriyor” şeklinde konuştu.
Bu arada, zincir markalar yüzde 12 zam yaparak simidin fiyatını 1.25 liradan 1.40 liraya yükseltti.

Kaçak fırınlar kapanmalı
Ankara ve İstanbul’da ekmek fiyatlarına 25 kuruşluk zam yapılmasının ardından, başlayan tartışma dün Ankara’da Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşarı Vedat Mirmahmutoğulları başkanlığında yapılan toplantıda ele alındı. Toplantıya Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkan Yardımcısı İbrahim Korkmaz, Ekmek İşverenleri Sendikası Genel Sekreteri Cihan Kolivar, İstanbul Fırıncılar Odası Başkanı Fahri Özer, Ankara Halk Ekmek Genel Müdürü Ali İlkbahar ve bakanlık bürokratları katıldı.

Mirmahmutoğulları’nın toplantıda sektör temsilcilerinden ekmeğe yaptıkları zammı geri almasını istediği öğrenilirken, buna karşın fırıncıların bakanlıktan özellikle Kaçak fırınların önüne geçilmesini, haksız rekabetin önlenmesini istedikleri kaydedildi.
Türkiye Ekmek İşverenleri Sendikası Genel Sekreteri Cihan Kolivar, Mirmahmutoğulları’nın fırıncılığın sıkıntısını bildiğini ve kendilerinden zammın geri çekilmesini istediğini belirtti. Kolivar, kendilerinin de maliyetleri gerekçe gösterdiklerini kaydederek sözlerini şöyle sürdürdü:

Suriyeliler çalışıyor
“Biz, kaçak fırınların ruhsatları iptal edilmeden, kombine ekmek fabrikaları organize sanayi bölgelerine (OSB) taşınmadan, marketlerin kaçak fırınlardan ekmek almasının önüne geçilmeden ekmeğin fiyatını düşüremeyeceğimizi söyledik. Özellikle Suriyelilerin sigortasız çalıştırıldığı kaçak fırın sorunu çözülmezse 2 ay sonra ekmek fiyatlarını yeniden güncelleyebileceğimizi ilettik.”
İstanbul Fırıncılar Odası Başkanı Fahri Özer ise, İstanbul’da ekmeğin 1.25 TL’den satılmaya devam ettiğini, fiyat indiriminin şimdilik söz konusu olmadığını bildirdi.

Sözcü