Konut Haberleri
21 Kas 2017 07:53 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 05:33

Silikon Vadisi'ne Türk akını!

Dünyanın teknoloji merkezi olarak bilinen Silikon Vadisi'nde Türk girişimci sayısı artış gösterdi. Son 5 yılda vadiye yönelen Türk sayısı 150 oldu.

Silikon Vadisi'ne Türk akını!
Neredeyse teknolojinin ana merkezi konumuna gelen Silikon Vadisi, Türklerin akınına uğruyor. Silikon Vadisi'nde son 5 yılda girişimlerin, toplamda yaklaşık 300 milyon dolar yatırım aldığı ve şirket değerlemelerinin de toplamda 1 milyar doları aştığı tahmin ediliyor.

Önemli isimler var

Mühendis ağırlıklı bu profiller arasında Selçuk Atlı’dan Aykut Karaalioğlu’na, Eren Bali’den Onur Günday ve Ali Dağlı’ya kadar vadide önemli başarılara imza atmış isimler var. Bunun dışında Silikon Vadisi’nde önde gelen teknoloji şirketlerinde üst düzey görevlerde bulunan Türk yöneticiler de bulunuyor. Bunlar arasında Ayşegül İldeniz, Barış Gültekin, Ege Ertem ve Tunç Doluca öne çıkıyor. Vadi’de büyük yatırımlara imza atan Türk melek yatırımcıların sayısı da az değil.

Bölgelere açılacak

Yine bir Türk girişimci Bora Hamamcıoğlu tarafından ABD’de kurulan lüks otomobil kiralama alanına odaklanan CarHopper, 1.5 milyon dolar tohum yatırım aldığını duyurdu. 2016 sonunda sessiz sedasız 500 bin dolarlık yatırım alan girişim, buna ek olarak bir grup melek yatırımcıdan aldığı 1 milyon dolarlık yatırımla toplam tohum yatırımını 1,5 milyon dolara çıkarmayı başarmış. CarHopper, aldığı bu yatırımla başta Los Angeles, Las Vegas, Orlando ve Fort Lauderdale olmak üzere ABD’nin farklı bölgelerine açılacak.

Güneşten servet topladı

Herkesin bildiği arkadaşlık sitesi Yonja’nın kurucusu Kerim Baran, ABD’nin en büyük güneş enerjisi ekipmanı dağıtıcılarından biri olan CivicSolar’ın sahibi. Şirket şu anda 40 milyon dolar ciro yapıyor. Amerika’nın 50 eyaletinden ve dünyanın her kıtasından 7 bine yakın müşterisi var.

‘Mobil kullanıcı kazanımı’ şirketi, Mobile Action’ın kurucusu Aykut Karaalioğlu’nun sıfırdan başlayan hikayesi şimdi 100 milyon dolar değere ulaşmış. Dünya çapında önemli şirketlerin yardım aldığı ve bir çok kişi tarafından hayranlıkla takip edilen bir girişim haline geldi. Proje ilk olarak 2013 yılında San Francisco’da kuruldu. İlk olarak 800 bin dolarlık yatırımlar başlayan girişim, şuanda 150 bin doların üzerinde aylık gelire sahip.

2 haftada bir milyon doları buldu

Bilim adamı olarak da başarıları bulunan Veysel Berk 2013 yılında Silikon Vadisi’nde kurduğu bilişim ve teknoloji şirketi Wallit’e iki hafta gibi kısa bir sürede 1 milyon doların üzerinde yatırım aldı. Yatırımcıları arasında HP’nin başkan yardımcısı, OpenTable’in başkanı, PocketGems CEO’su, YouTube Yönetim Kurulu Üyeleri gibi meşhur isimler ve fon şirketleri var.

Amerika’daki yüksek okul ve üniversitelere giriş sınavı olarak tanımlanan SAT sınavına yönelik test uygulaması ScoreBeyond. com’un kurucusu Emrecan Doğan da vadinin önemli yatırımcılarından Khosla Ventures öncülüğünde 2.8 milyon dolar yatırım almıştı. Türkiye’nin ilk İSS’lerinden Superonline’ın kurucusu, Türk internet dünyasının yakından tanıdığı bir isim Babür Özden, 2013’te ABD’de Maana’yı kurdu. Büyük veri kümeleri arasında anlamlı ilişkiler kuran Maana, firmaların verimliliğini yükseltmeyi vadeden bir teknoloji sunuyor. Girişim en son 26 milyon dolar B serisi yatırım aldı ve 40 milyon dolar yatırıma ulaştı.

Sinan ve Devrim Yaşar kardeşler tarafından 2012'de kurulan Koding, ilk adımlarını New York’ta atmıştı. Geliştiricilerin programlama yeteneklerine odaklanmasını sağlayan bulut tabanlı platform kurulduğu yıl aldığı 7 milyon dolarlık yatırımla da dikkat çekmişti. 2 milyondan fazla yazılım geliştirici üyesi bulunan Koding 2016’daki verilere göre 19.5 milyon dolarlık yatırıma ulaştı.

ABD'de şirket kuran Türklerden bazıları

ALİ HANTAL Mezun.com Kurucusu ve VR Masters Kurucusu

ARDA ÜNSAL Nevotek Kurucu ve CEO’su

RIFAT OĞUZ Sinemia Kurucusu ve CEO’su

BABÜR ÖZDEN Maana Kurucu ve CEO’su

DEVRİM YAŞAR Koding Kurucu Ortak ve CEO’su

EMRE SOKULLU Grou.ps Kurucu ve CEO’su

İLKER KÖKSAL Botanalytics Kurucu Ortağı ve CEO’su

ŞAHİN BOYDAŞ Movielala Kurucusu ve CTO’su

BURÇ ŞAHİNOĞLU Hivebeats’i kurucu ve CratePlayer’da teknoloji başkanı.

UMUR ÇUBUK Citus Data Kurucu ve CEO’su

KAAN MERALAN Pvgna Kurucu ve CEO’su

MEHMET SEZGİN MyGini Kurucusu ve CEO’su

SÜREYYA CİLİV Kuika Software Kurucu ve CEO’su

ORKUN OĞUZ CY Vision Kurucu Ortağı

OZAN YERLİ Connected2me Kurucusu

SELÇUK ATLI Gameroom Kurucusu ve CEO’su

EFE ORHUN (TABC) Derivative Technology kurucusu

MUSTAFA EMRE KAZDAĞLI Stringer Labs kurucu Ortağı

ALİ DAĞLI GP Bullhound Kurucu Ortağı

ALİ KUTAY WebAction CEO’su önde gelen melek yatırımcılarından

TUNÇ DOLUCA Maxim Integrated CEO

AYDIN ŞENKUT Vadi’nin ünlü melek yatırımcılarından. Felicis Ventures’ın sahibi

Yönetici Türkler

İSMAİL SEBE Bilgisayar mühendisi olarak çalıştığı Like.com adlı şirket Google tarafından satın alınınca Google’da teknik müdür oldu.

GÜNGÖR POLATKAN Twitter’da akıllı algoritmaların tasarımı üstüne çalışıyor.

İBRAHİM OKUYUCU Twitter Büyüme Bölümü’nün teknik müdürü

AYŞEGÜL İLDENİZ Intel yeni teknolojiler Dünya Başkan Yardımcısıydı Silver Spring Networks’de COO oldu

BARIŞ GÜLTEKİN Google Now ürün yönetim direktörü