Ekonomi
20 Şub 2017 10:53 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 05:00

Sevgiliye hediyeler internet sitelerinden!

14 Şubat Sevgililer Günü cirosu belirlendi... Sevgilisine hediye almak isteyen internet sitelerine akın etti. Hal böyle olunca E-ticaret cirosu 400 milyona ulaştı.

Sevgiliye hediyeler internet sitelerinden!
Türkiye'de özel günlere karşı olan ilgi devam ediyor. Geçtiğimiz 14 Şubat ciroları belirlendi. Sitelere giren her iki kişiden birinin alışveriş yaptığı açıkladı...

Elektronik Ticaret İşletmecileri Derneği Başkanı Hakan Orhun, 14 Şubat Sevgililer Günü'nü kapsayan haftada E-ticaret cirosunun 400 milyona yaklaştığını söyledi...
 
Orhun, “14 Şubat’ta erkekler çiçek, kadınlar gömlek aldı. Türkiye'de sitelere giren her iki kişiden biri alışveriş yapıyor" dedi.

15 milyonu aşkın kullanıcı var 

Türk e-ticaretinin 2000'li yıllarda inşa edilmeye başlandığını söyleyen Orhun, “Kurulan her e-ticaret şirketi buna çok önem verdi. Burada hata yapmamak çok önemli. Bugüne kadar hatasız geldik diyebilirim. O yüzden tüketicilerde güven inşa etmiş durumdayız. Özelikle tüketiciler tarafında 'kredi kartını internette kullanmalı mıyım?' diye bir soru işareti kafalarında yok. Bunu da şurada görüyoruz internet üzerinden yapılan ödemelerin yüzde 90'ından fazlası kredi kartıyla yapılıyor. 15 milyonu aşkın kullanıcıdan söz ediyoruz. Dolayısıyla her hanede e-ticaret kullanılıyor. Bu da aslında güvenin inşa edildiğinin göstergesi" dedi.

"Tüketicilerin e-ticareti kullanmasının sebeplerinin öncelikle baktığımız günümüzde zaman elzem bir durumda, zaman konusunda büyük avantajlar sağlıyor. Çok hızlı sipariş verebiliyorsunuz, siparişinizi bir ya da iki gün içinde kapınızda teslim alıyorsunuz" diyen Hakan Orhun, tüm bunların yanı sıra e-ticaret kullanıcılar açısından kıyaslamanın çok kolay olduğu bir mecra olduğu için fiyatlar ve kampanyalar açısından tüketicilere büyük iyilikler sağladığını söyledi.

E-ticaretin, tüketicilere hem zaman hem de avantajlar sağladığının vurgulayan ETİD Başkanı, Türkiye'de e-ticaret kullanıcılarının 15 milyon civarında ama sitelerin kullanıcılarına bakıldığında 25-30 milyon rakamlardan söz edilmenin mümkün olduğunu belirtti. Ayrıca Orhun, Türkiye'de sitelere giren her iki kişiden birinin de alışveriş yaptığını açıkladı.

Özel haftalar ciroyu artırıyor

E-ticaretin rutin haftalarında alışveriş tutarının 300 milyon seviyesinde olduğunu bildiren Orhun, Sevgililer günü, Anneler Günü gibi özel haftalar olduğunda cironun yüzde 20 ile 30 arasında arttığını, dolayısıyla Sevgililer Gününü kapsayan haftadaki cironun kendi tahminine göre 400 milyon TL'ye yaklaştığı söyledi.

Sevgililer Günü'ne erkeklerin daha çok önem verdiğini belirten Orhun, "Hediye satışlarında erkekler ön planda ama kart kullanımında erkekler ön planda olsa da hane olarak düşündüğümüzde alışverişi yapan kadında olabilir. İnternetten alışverişlerde erkek kadın neredeyse yakın ama hediye bakımından erkek biraz daha yukarıda" şeklinde konuştu.

Çiçek ve gömlek tercih ediliyor

ETİD Başkanı Orhun, alışveriş yapanların tercihleri ile ilgili şunları söyledi: "Sevgililer günü hediyeleri 50 ile 100 lira arasında seçilen hediyeler genelde. Erkekler çiçek öncelikli davranıyorlar. Bunun yanı sıra mücevher tabi ki önemli, küpe kolye gibi. Kadınlar ise gömlek tercih ediliyor genelde. E-ticaret her sene yüzde 30 ile 50 arasında büyümekte ancak iki seneyi kıyasladığımızda, bu büyümenin biraz bu rakamların altında kaldığını görüyoruz. 2016 yılında yüzde 20 civarında büyümekten söz etmek mümkün".