Kentsel Dönüşüm
06 Ara 2013 10:21 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 00:43

Selami Öztürk'ten Fikirtepe için acil çağrı

Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk, Fikirtepe'de binaların yıkıldığını belirterek, "Biz hala durup düşünüyoruz. Biran önce kamunun karar vermesi ve öncü olması lazım" dedi.

Selami Öztürk'ten Fikirtepe için acil çağrı
"5. Uluslararası İnşaatta Kalite Zirvesi"nde konuşan Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk, kentsel dönüşümün temel amacının iyi anlaşılması gerektiğini belirterek, dönüşüm yapılacak bölgede oluşacak nüfus sayısının tespit edilmesi ve nüfus sayımına göre sosyal alan, okul ve sağlık alanlarının planlanması gerektiğini kaydetti.
Fikirtepe'deki kentsel dönüşüm konusuna değinen Öztürk, "265 kişi biraya geldi ve dönüşüm için imza attı. Ancak daha sonra kamunun yaptığı değişiklikle kat sayısı azaltıldı. İlk sözleşmede 28 kat olarak ön görülen binanın kat sayısı 26'ya indirildi. Kurada 27 ve 28'nci katta dairesi olanlar dışarıda kaldı" İfadesini kullandı.
Öztürk, 3 yıldır Fikirtepe'de vatandaşın da müteahhitlerin de mağdur olduğunu belirterek, kamunun yaptığı işin bir devamlılık ve güven oluşturması gerektiğini kaydetti.
Plan yapma hakkının büyükşehir belediyesine ait olduğunu başka kurumların buna müdahale edemeyeceğini anlatan Öztürk, "Bir bölgede değişiklik yapılırken mutlaka vatandaşın haberi olmalı. Ama bizde plan değişiyor, vatandaşın evi yeşil alan oluyor hatta belediye başkanı olarak benim bile haberim olmuyor. Çünkü yerele sorulmuyor" ifadesini kullandı.
Kentsel dönüşümde asıl sorunun kamudan kaynaklandığını öne süren Öztürk, "Fikirtepe'de binalar yıkıldı, nerdeyse sosyal bir patlama olacak biz hala durup düşünüyoruz. Biran önce kamunun karar vermesi ve öncü olması lazım" diye konuştu.
İstanbul Serbest Mimarlar Derneği Başkanı Ersen Gürsel, kentsel dönüşüm politikalarına vurgu yaparak, konut planlamasının sağlıklı bir çevre için yapılması gerektiğini ancak Türkiye'de bu kavramın yeterince anlaşılamadığını bu nedenle gerekli planlamanın yapılamadığını söyledi.
Planlamanın kamu tarafından yapılması gerektiğini dile getiren Gürsel, Türkiye'de inşaat malzemelerinde kalitenin çok arttığını ancak konut planlaması anlamında aynı kalitenin oluşmadığını, konut kalitesini belirleyen en önemli faktörün sosyal yaşam alanlarının kalitesi olduğunu ifade etti
Fatih Belediye Başkan Yardımcısı Talip Temizer ise Sulukule'deki kentsel dönüşüm konusuna vurgu yaparak, "Türkiye'de uygulanan ilk yenileme projesi olduğu için bir takım eksiklikler olabilir. Nüfus kısmen değişti ama bu yüzde 25-30 düzeyinde olmuştur" dedi
Yenileme projelerinde en çok kamulaştırma konusunda sorun yaşadıklarını ifade eden Temizer, bu sorun halledilirse yenileme çalışmalarının daha kolay ve hızlı yapılabileceğini kaydetti.