Konut Haberleri
03 Mayıs 2017 10:05 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 05:08

Sektör gelecek planlamasında

Gayrimenkul sektörü mevcut sıkıntılara rağmen gelecekten umutlu. Sektörün önemli oyuncuları devletin vergi indirimlerinden memnun olsalar da canlılığı nasıl devam ettirecekleri konusuna kafa yoruyor.

Sektör gelecek planlamasında




Mevcut sıkıntılara rağmen iyi bir dönem geçiren gayrimenkul sektörünün bu performansı koruyup koruyamayacağı merak konusu. Ekonomi temelli probleme dış ilişkilerdeki pürüzler de eklenince, sektördeki oyuncular canlılığın, kampanyalardan sonra da, devam edip edemeyeceğine kafa yoruyor

2017'ye girerken biraz mutsuz olduklarını, beş yıldır sözleşmelerdeki tapu harçları, damga vergisi, KDV (Katma Değer Vergisi) gibi konularda talepleri olduğunu, Hükümet'ten % 90 olumlu cevap aldıklarını belirten, EYG Grup Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Faruk Çelik, kampanyalardaki başarıyla sektörün moralinin yükseldiğini söyledi.

Kampanylarla beklenen ivme yakalansa da, bunun kademeli olarak düşeceğini ileri süren, Ekonomist Dr. Can Fuat Gürlesel, taleplerin öne çekilmesini vurgulayarak; ''İlk çeyrekten sonra, konut talebinin bu tip kampanyalara duyarlılığı azalabilir. Biriken bir talep ve kampanyaların tetiklediği bir kitle vardı. Bundan sonra yeni bir müşteri potansiyeli yok gibi gözüküyor." dedi.

Yeni konutlarda stok erime hızının düştüğünü anlatan, Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı Mithat Yenigün, "Bu, talepteki canlanmanın kalıcı olamayabileceğine yönelik endişeleri artırıyor. Ayrıca, yurt içinde yükselen enflasyon, faiz oranları ve döviz kurlarıyla harcanabilir gelirde beklenen düşüşün talebi sınırlayabileceği düşünülüyor" şeklinde konuştu.

REIDIN Türkiye Ülke Müdürü Kerim Bertrand ise; "Şubat ayında son 1,5 yılın en yüksek konut stok erime hızına ulaşıldığı görülüyor.'' diyerek, aynı ay içerisinde kredi kullanımıyla yapılan satış işlemlerinin de en yüksek düzeye ulaştığını ifade etti.

Kampanyalara rağmen, özellikle büyük kentlerdeki fiyatları oldukça yüksek bulan, Anadolu Yakası İnşaat Müteahhitleri Derneği (AYİDER) Başkanı Melih Tavukçuoğlu; "Kesinlikle daha ucuz konut üretmek gerekiyor. Markalı konut projelerinin tek sıkıntısı lüks kesime hitap ediyor olması. Oysa, metrekaresi 2-4 bin TL bandındaki evler için şu anda ciddi bir talep var." tespitinde bulundu.

Yabancıya satışın sadece bu yönetmelik değişikliğiyle zirve yapmasını beklemediklerini söyleyen, İstanbul İnşaatçılar Derneği (INDER) Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım; ''En az bir milyon dolarlık yatırım yapan yabancı, 'müktesep hakkı'nın da korunmasını istiyor." uyarısında bulundu.

Lüks konut uzmanı Nilüfer Kas da, sıkça sorulan, 'Emlakta balon var mı ?' sorusuna; daha önce fiyatların olması gerekenden yüksek olduğunu, şimdi normal seviyelere çekildiğini belirterek, ''Türkiye'de her üç konuttan biri ipotekli satıştır, kredili satıştır. Bu değişmiyor. Yapılan kampanyalar,biraz eldekileri çıkarmak için yapıldı." değerlendirmesinde bulundu.