Röportaj
31 Ara 2017 11:03 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 05:37

Satya Yapı fark yarattı

Satya Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Yılmaz Aydoğan, sözlerini tutmayan müteahhitlere kızıp girdiği inşaat sektöründe kısa sürede dikkatleri üzerine çekmeyi başardı.

Satya Yapı fark yarattı

SON dönemin en dikkat çeken inşaat firmalarından biri olan Satya Yapı, kısa sürede inşaat sektöründe oldukça iddialı bir konuma geldi. Şirketin adı dünyanın ilk resmi dili olan Sanskritçe’de dürüstlük anlamına gelen Satya’dan geliyor. Türkiye’nin beyaz yakalı kesimine, üst nitelikli konut üretme anlayışıyla hareket eden şirketin kuruluş hikayesi de oldukça ilginç.  Satya Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Yılmaz Aydoğan, proje pazarlama danışmanlığı yaptığı yıllarda sözünde durmayan bir müteahhite kızarak nisan 2016’da Satya Yapı’nın temellerini atıyor. Şirketin şu an Tuzla ve Pendik’te devam eden iki konut projesi var. 362 daire ve 25 ticari üniteden oluşan Satya Yaylalar Pendik ve 188 daireden oluşan Satya Evliya Çelebi Tuzla’da satışlar da oldukça iyi durumda. 

ÇOK CİDDİ PARALAR KAZANDIRDIK

Şirket olarak gayrimenkulü farklı bir noktaya çekmek istediklerini belirten Yılmaz Aydoğan, “Türkiye’de gayrimenkule genellikle namus gözüyle bakılır. Aldı mı satılmaz düşüncesi hakimdir. Biz ise gayrimenkulü bir yatırım aracı olarak görüyoruz. Gayrimenkule yatırımı sadece zengin insanların değil, beyaz yakalı insanların da yapabileceğini ispatlamaya çalışıyoruz. Projelerimizde insanlar çok ciddi paralar da kazandı. Hani derler ya kötü ev sahibi insanı ev sahibi yapar diye; biz de kötü müteahhitler yüzenden bu işlere girdik. Özellikle orta ölçekli müteahhitlerin teknik şartname ve zamanında teslim gibi sözlerini hiç tutmadığını görünce artık girmenin zamanıdır diye düşündük. Benim asıl hayalim ise insanlara sadece bir dört duvar sunmak değil, inşaat firması görünümlü bir yatırım şirketi olmak” ifadelerini kullandı.

FİYATLANDIRMA ÇOK ÖNEMLİ

İnsanların verdiği paranın karşılığını alabileceği işler yapmaya çalıştıklarını vurgulayan Aydoğan şöyle devam etti: Şu anda beyaz yakada öyle bir pasta var ki kimse bunun farkında değil. İnsanlar anlamsızca Arap ve Avrupalının peşinde. Biz projelerimizde Türkiye’nin yüzde 80’nine hitap ediyoruz. Fiyatlandırmada da çok basit bir matematiğimiz var. Örneğin ben burada bu fiyata bu konutu alır mıyım diye düşünürüm ve ona göre bir fiyat çizerim. Ayda 3.500-4.000 TL’lik alım bandındaki orta üst, bizim hitap ettiğimiz gruptur. Zaten fiyatlandırma politikası yanlış yapılmış işlerin de hali ortada. Sektörde durgunluk oluşmasının temel nedeni de bu. Oysa ki Türkiye’de hala çok ciddi bir konut açığı var. Veriler halen 45 milyon insanın evinin olmadığını gösteriyor.


DEVLERİN ARASINDAN SIYRILDI

REKLAM konusunda Türkiye’nin en etkin inşaat firmaları arasında bulunan Satya Yapı’nın logosu da usta reklamcı Ali Tarhan tarafından hazırlandı. Satya Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Yılmaz Aydoğan, kısa sürede bu kadar tanınan ve güvenilen bir firma olmalarında etkili bir medya planlaması yapmalarının etkisinin büyük olduğunu dile getirdi. Aydoğan, “Geçen bir araştırma yaptık. Anadolu yakasında şu an her üç kişiden ikisi Satya Yapı’yı biliyor. Çok büyük ve güçlü rakiplerin olduğu bir sektörde kısa sürede kendimize yer edinmeyi başardık” şeklinde konuştu.