Ekonomi
27 Şub 2015 14:15 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 02:25

Sahibinden satılık 100 istasyon!

Bu aralar sektörde yeni bir hareket yaşanıyor. Sektör çevrelerinden aldığımız bilgilere göre, Türkiye genelinde çok sayıda akaryakıt istasyonu satışa çıkarılmış durumda.

Sahibinden satılık 100 istasyon!
Akaryakıt sektöründe intifa (bayilerin, ana dağıtım şirketleriyle yaptıkları sözleşme) süresi 2010 yılında yapılan düzenlemeyle beş yılla sınırlandırılmıştı. Sektörde ciddi bir hareket olmuştu. Dağıtıcılar arasında bayilerini ve pazar paylarını koruma rekabeti yaşanmıştı.
Sektöre çok sayıda yeni küçük dağıtıcı girmişti. Bu yıl yeni sözleşmelerin süresi doluyor.

Bu aralar sektörde yeni bir hareket yaşanıyor. Sektör çevrelerinden aldığımız bilgilere göre, Türkiye genelinde çok sayıda akaryakıt istasyonu satışa çıkarılmış durumda. Çoğu İstanbul’da olmak üzere yaklaşık 100 istasyon alıcı bekliyor.

“Bekliyor” diyoruz, çünkü satan çok ama henüz alan yok. Sektör bir süredir düşen kar marjlarından şikayetçi. İstanbul’da yüzde 8.8 olan kar marjlarını yüzde 13.5’e çıkardıkları tespit edilen bazı akaryakıt dağıtım bayileri hakkında EPDK tarafından inceleme yapılmıştı. Sektör çevrelerine göre, düşük kar marjları nedeniyle bir istasyonun kar edebilmek için satması gereken akaryakıt miktarı yükseldi.

Daha önce günde 10 bin litre satan bir akaryakıt istasyonu karlı olarak kabul edilirken şu anda bu rakam 20 bin litreye çıkmış durumda. Bu miktarın altında satan akaryakıt istasyonlarının karlı olmaktan çıktığı belirtiliyor. Satılığa çıkan 100’e yakın istasyona rağmen talep olmadığı da gelen bilgiler arasında. Üstelik piyasadaki en büyük markalara ait istasyonlar için de durum farklı değil.

Para Dergisi