Konut Haberleri
19 Ara 2014 11:40 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 02:19

Sağlıkta “Rönesans” dönemi!

Rönesans Sağlık Yatırım A.Ş, 1550 yataklı Adana Entegre Sağlık Kampüsü için uluslararası yatırım fonu Meridiam Infrastructure ve 9 yabancı bankayla yürüttüğü çalışmaları tamamladı.

Sağlıkta “Rönesans”  dönemi!
433 Milyon Euro tutarındaki finansal kapanış imza töreni, Sağlık Bakanı Dr. Mehmet Müezzinoğlu’nun katılımıyla gerçekleşti.

Türkiye’nin sağlık sektöründe bugüne kadar gerçekleştirdiği en büyük proje olarak adlandırılan ve ülkemizin çok sayıda modern hastaneye kavuşacağı “Kamu Özel Ortaklıkları-PPP” (Public Private Partnership) projesinin dev adımlarından biri Rönesans Sağlık Yatırım ve Meridiam ortaklığından geldi.

Kamuya ait yatırımların özel sektör tarafından yapılması ve belli bir süreyle devlete kiralanarak belirli hizmetlerin sağlanması yönteminin uygulandığı Kamu Özel İşbirliği (PPP-Public Private Partnership) modeli kapsamında Rönesans Holding grup şirketlerinden Rönesans Sağlık Yatırım, Adana’da 1550 yataktan oluşacak ve toplamda 540 milyon euro tutarındaki yatırımla tamamlanacak “Entegre Sağlık Kampüsü” için uluslararası yatırım fonu Meridiam Infrastructure ile yürüttüğü çalışmaların sonuçlandığını açıkladı. Türkiye’de ilk kez tamamı 9 yabancı bankanın katıldığı finansal kapanış imza töreni 19 Aralık’ta gerçekleştirilirken, törene Sağlık Bakanı Dr. Mehmet Müezzinoğlu, Rönesans Holding Başkanı Dr. Erman Ilıcak, Rönesans Sağlık Yatırım Grubu Başkanı Kamil Yanıkömeroğlu, Meridiam Uluslararası Yatırım Fonu Kurucu Ortağı ve CEO’su Thierry Déau ve projede yer alan banka yetkilileri katıldı.     

540 MİLYON EURO’LUK DEV YATIRIM
İmza töreninde projeyle ilgili bilgi veren Rönesans Holding Başkanı Dr. Erman Ilıcak, kısaca PPP olarak adlandırılan “Kamu-Özel İşbirliği” modeli ile yapılacak olan hastane projelerinin Türkiye’nin sağlık alanında yaptığı en büyük devrim olduğuna işaret etti. Dünyanın önde gelen gelişmiş ülkelerinde sağlık sektörü başta olmak üzere eğitim, adalet gibi alanlarda başarıyla uygulanan bu modelin en gelişmiş yeni nesil şekliyle ülkemizde uygulama şansını elde ettiklerini, dünyanın birçok ülkesinde PPP deneyimine sahip ortağımız Meridiam ile yaptıkları işbirliği sayesinde Avrupa’nın en büyük finans kuruluşlarını bir araya getirerek yatırım öncesinde tamamı yabancılardan oluşan bir proje finansmanı gerçekleştirdiklerini belirtti. Rönesans Holding olarak sağlık yatırımını önemsediklerini ve yurtdışında elde ettikleri deneyimi Türkiye’nin sağlık yatırımlarında kullanmak üzere yola çıktıklarını vurgulayan Ilıcak, “Diğer bir ifadeyle sağlıkta Rönesans dönemi başlıyor” diye ekledi.

Rönesans’ın Adana Entegre Sağlık Kampüsü yatırımı için bu konuda dünyanın en önemli yatırım fonları arasında yer alan Meridiam’la büyük bir işbirliği içine girdiklerini belirten Ilıcak, “Meridiam, uzun dönem kamu altyapı projelerinde uzman global bir yatırım firması. 2005’ten bu yana kamuya değer sağlayan altyapı projelerine yatırım yapıyorlar. Şirketin farklı ülkelerde PPP konusunda deneyim sahibi olmasının da bizim için değerli bir avantaj olduğunu düşünüyoruz” dedi. Ilıcak sözlerini şu şekilde sürdürdü:

“Adana Entegre Sağlık Kampüsü’nü Meridiam işbirliğiyle tamamı yabancı kuruluşlardan oluşan 9 bankalık bir konsorsiyum ile finanse ediyoruz. Toplam yatırım bedeli olan 540 Milyon Euro’nun yaklaşık 433 Milyon Euro’su bu konsorsiyumdan elde edilecek. Kalanı ise yatırımcı ortaklar Rönesans ve Meridiam tarafından özkaynak olarak temin edilecek. Bu anlaşma, aynı zamanda tamamı yabancı bankalar tarafından desteklenen ilk PPP anlaşması olacak. Alınan kredinin 18 yıl vadeli ve son derece rekabetçi şartlarda olması yabancı finans kuruluşlarının basta T.C. Sağlık Bakanlığı PPP modeline ve bu krediyi verdikleri bizlere olan güvenin bir göstergesidir.

“ADANA, KAMU-ÖZEL İŞBİRLİĞİ (PPP) KAPSAMINDA YAPACAKLARIMIZIN İLK DURAĞI” 
Rönesans Holding Başkanı Dr. Erman Ilıcak’ın verdiği bilgiye göre, Adana Entegre Sağlık Kampüsü toplam 1.550 yatak kapasiteli 3 farklı hastaneyi kapsıyor. Bu hastaneler, 1.300 yatak kapasiteli Ana Hastane, 150 yatak kapasiteli Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi ve 100 yatak kapasiteli Yüksek Güvenlikli Adli Psikiyatri Hastanesi olarak sıralanıyor.

Rönesans Sağlık Yatırım’ın Adana’nın yanı sıra Bursa ve Elazığ Entegre Sağlık Kampüsleri ile Yozgat Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ni de inşa ettiğini hatırlatan Ilıcak, “Rönesans Sağlık olarak yüklenicisi olduğumuz Afyon, Diyarbakır, Erzurum, İstanbul, Malatya, Samsun, Trabzon ve Van’da hayata geçirilecek fizik tedavi ve rehabilitasyon hastaneleri, psikiyatri hastaneleri ve yüksek güvenlikli adli psikiyatri hastanelerinin proje finansmanlarını inşaatlarını ardı ardına hızlıca gerçekleştireceklerini ifade etti. Kamu Özel İşbirliği modeli ile inşa edilen sağlık komplekslerinin toplam inşaat alanı 2 Milyon metrekare olacak ve yaklaşık olarak 2 Milyar Euro’luk yatırımla gerçekleştirilecektir” dedi ve ekledi:

“Türkiye PPP projeleriyle sağlıkta bir lig daha atlamış olacak. Adana Entegre Sağlık Kampüsü için imzaladığımız 433 Milyon Euro’luk finansman bu konuda önemli ve ilk adım özelliğini taşıyor. Bu anlaşmanın sadece Türkiye’nin değil, dünyanın da sağlık alanında en büyük yatırımları arasına gireceğini öngörüyoruz. Adana’nın ardından diğer şehirlerde de benzer yatırımlara hazırlanıyoruz. 2015 sonrasında Türkiye’nin her noktasında modern, akıllı ve standartların üstünde hastanelerin yükseldiğine tanık olacağız.”

FARKLI ÜLKELERDE KAMUYA DEĞER SAĞLAYAN PROJELER YAPIYOR

Rönesans Sağlık Yatırım’ın bu konudaki iş ortağı Meridiam’ın Kurucu Ortağı ve CEO'su Bay Thierry Déau ise yaptığı konuşmada, “Meridiam olarak, Türkiye Cumhuriyeti’nin başlattığı bu azimli sağlık hizmetleri programını destekleyen ilk küresel yatırımcı olmaktan gurur duyuyoruz” dedi. Déau sözlerini şöyle sürdürdü:

“Adana Entegre Sağlık Kampüsü, 2015 yılı itibarıyla yaklaşık 2 Milyar Euro tutarında finanse etmeyi planladığımız 4 sağlık tesisinden ilkidir. Bu, dünyada eşine rastlanmayan bir yatırımdır. Bu ülkedeki sağlık hizmetlerinin geliştirilmesi, en iyi standartlara ulaşması ve Türkiye’de en çok ihtiyacı olanlara ulaşılmasında önde gelen Türk ve uluslararası firma Rönesans’la ortaklığımızdan gurur duyuyoruz. Adana Entegre Sağlık Kampüsü sadece Adana için değil, aynı zamanda çevresinde yer alan Türkiye 13. Sağlık Hizmetleri Bölgesi Hatay ve Osmaniye’ye de toplam 1550 yatak kapasitesi ile hizmet verecek.”

Merkezi Paris'te bulunan Meridiam’ın yönettiği 2.8 Milyar Euro ile toplum için uzun vadeli altyapı yatırımlarına odaklandığının altını çizen Déau, “Bugün yapılan 100 Milyon Euro’luk yatırım, Fransa Türkiye arasındaki güçlü ilişkilerin bir göstergesidir. Uzun bir dönem boyunca burada olacağız. Türkiye altyapısının ve özellikle eğitim kuruluşları gibi ülkenin sürdürülebilir gelişmesi ve başarısı için hayati önem taşıyan sosyal altyapıların geliştirilmesinde rol alacağız” dedi.

STANDARTLARIN ÜSTÜNDE AKILLI HASTENELER GELİYOR
Kamuya ait yatırımların özel sektör tarafından yapılması ve belli bir süreyle devlete kiralanması modelinin uygulandığı PPP sisteminde, kira süresi boyunca özel sektör kamunun arzu ettiği bazı hizmetleri de üretebiliyor. Tıbbi hizmet yine devlet tarafından verilirken, tüm doktor ve hemşire kadrosu da devlet tarafından sağlanıyor. Dünyadaki örnekleri 15 yıldan 30 yıla kadar uzanabilen bu ortaklık modelinde Türkiye’deki projeler için ise süre 25 yıl olarak belirlendi. Bu projelerle Türkiye’nin kendi altyapısı ve otomasyon sistemi bulunan, rehabilitasyon alanları, spor merkezleri ve toplantı salonlarıyla da genişletilen, standartların üzerinde akıllı hastanelere kavuşması planlanıyor.