Sektörel
13 Nis 2015 12:16 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 02:33

Rusya'nın tercihi Türkiye!

Rusya'ya son 15 yılda 10 bin dolarlık piliç üretiminde kullanılan kuluçkalık yumurta ihracatı gerçekleştiren Türkiye, bu ülkenin AB'ye uyguladığı gıda ambargosunun da etkisiyle rakamı 3 ayda 2,6 milyon dolara taşıdı

Rusya'nın tercihi Türkiye!
ABD ve Avrupa Birliği'nin, Ukrayna krizi bağlamında oynadığı rol  nedeniyle Rusya'ya karşı devreye soktuğu ekonomik içerikli yaptırımlara, bu  ülkenin "gıda ambargosu" ile karşılık vermesinin ardından Rus yetkililerin gıda  ürünleri tedariki konusunda Türkiye'ye yönelmesi özellikle kuluçkalık yumurta  ihracatına olumlu katkı sağladı.

2000 yılından bugüne kadar Rusya'ya sadece 10 bin dolarlık  kuluçkalık yumurta ihracatı gerçekleştiren Türkiye, geçen yılın aralık ayından  itibaren ihracatını hızla artırdı.

Bu kapsamda geçen yılın sonlarında gıda ürünleri tedariki konusunda  görüşmeler için Türkiye'ye heyet gönderen Rusya, 2014 yılının aralık ayında 100  bin dolar seviyesinde yumurta satın aldı.

İhracattaki olumlu gelişme, bu yılın ilk iki ayına ilişkin verilere de  yansıdı. Buna göre, yumurta ihracatı ocak ayında 1 milyon 504 bin, şubat ayında  da 987 bin dolar seviyesinde gerçekleşti. Böylece söz konusu ürün grubunda  Rusya'ya geçen yılın aralık ayından bu yılın şubat ayı sonuna kadar toplam 2,6  milyon dolar ihracat yapıldı. Aynı dönemde ihraç edilen yumurta adedi de 7 milyon  12 bin 800 olarak gerçekleşti.

İhracattaki bu artış Rusya'yı yumurta ihracatında üst sıralara  taşırken, söz konusu ülke, şubat ayı sonu itibarıyla Irak'ın ardından en fazla  ihracat yapılan 2. ülke konumuna yerleşti.

"Türk civcivlerinin kalitesi ihracatta etkili oldu"

Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği (BESD-BİR) Başkanı Sait Koca, Rusya'ya kuluçkalık yumurta ihracatı konusunda izinlerin yeni  alındığını belirterek, geçen yılın sonundan itibaren de bunun etkisinin  görüldüğünü söyledi.

Türkiye'nin elindeki civciv çıkarmada kullanılan fazla kuluçkalık  yumurtaları Rusya'ya ihraç ettiğini dile getiren Koca, "Bu zamana kadar ağırlıklı  olarak AB'den alıyorlardı. Türk civcivlerinin kalitesi Rus pazarına girme  konusunda etkili oldu" dedi.

   Yapılan ihracatla Türkiye'nin Rusya pazarına yavaş yavaş girmeye  başladığını ifade eden Koca, ihracatın yıl sonuna kadar mevcut seyrini  sürdürmesini beklendiğini kaydetti.