İnşaat
06 Mayıs 2014 11:41 Son Güncelleme: 09 Oca 2019 18:25

Riskli yapıyı saklayana ceza

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, riskli yapıyı risksiz gösteren ve yanlış hesaplama yapanların lisansını 5 yıl iptal edecek

Riskli yapıyı saklayana ceza
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, riskli yapıyı risksiz gösteren ve yanlış hesaplama yapanların lisansını 5 yıl iptal edecek. Uygulamada yaşanan sorunlar nedeniyle bakanlığın yapacağı düzenlemeyle lisansı iptal edilenler 5 yıl süreyle hiçbir iş alamayacak, ortaklık kuramayacak.

Üzerinde çalışılan düzenlemede lisanslı kurumların riskli yapı tespitiyle ilgili kıstaslara yer veriliyor. Buna göre gerçeğe aykırı bilgi verilmesi, lisanslama şartlarının kaybedilmesi, gerçeğe aykırı olarak risksiz bir yapının riskli, riskli bir yapının da risksiz olarak tespit edilmesi, yapıyla ilgili verilerin eksik ve yanlış alınarak hesaplanması, riskli yapı tespitini sürüncemede bırakacak şekilde riskli yapı raporundaki yanlışlıkların 30 gün içinde düzeltilmemesi halinde lisanslar iptal edilecek.

Lisansı iptal edilenler, beş yıl süreyle riskli yapı tespiti için yeni lisanslandırma yapamayacak. Lisansı iptal edilen kurumun ortakları buradaki hisselerini devretseler de ceza süresi içinde başka bir lisanslı kuruma ortak olamayacak. Riskli yapı tespitinde görev alamayacak kişilerin kuracakları yerlere de lisans verilmeyecek. Lisans iptaline neden olan mühendis ceza süresi içinde başka lisanslı kurumda görev alamayacak.