Sektörel
26 Haz 2014 12:21 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 01:21

Piyasada Ramazan bereketi!

Ramazan başlıyor. Harcamaların normal zamana göre yüzde 25 artmasının beklendiği Ramazan’da sadece kumanya pazarının büyüklüğü 4 milyar TL’yi buluyor.

Piyasada Ramazan bereketi!
İslam dünyasında 11 ayın sultanı olarak bilinen Ramazan başlıyor. Pideden hurmaya, kahvaltılık ürünlerde güllaca özel ürünlerin öne çıktığı Ramazan’da alışverişin yüzde 20-25 artması bekleniyor. Vatan Gazetesi'nden Necla Dalan'ın haberine göre Ramazan’da sadece kumanya pazarının büyüklüğü 4 milyar lirayı bulurken piyasaya 3-4 milyar lira daha fazla para girecek.

Can suyu gibi olacak

TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, normal zamanda yemek öğünlerini mütevazi geçiştiren vatandaşların, Ramazan ayında iftar sofralarının zengin olmasını arzu ettiğini, bu nedenle harcamaların gıda ağırlıklı yapıldığını anlattı. Palandöken, bunun da gıda sektöründe yüzde 30 daha fazla hareketlilik ve dinamizm yaşattığını, piyasaya 3-4 milyar lira daha fazla paranın girdiğini vurguladı.

Başta bakkal, manav, pastacı, baklavacı, fırıncı, yufkacı, şarküteri esnafı olmak üzere gıda sektöründe faaliyet gösteren esnafa Ramazan ayının can suyu olacağını belirten Palandöken, siftahsız dükkan kapatan esnaf için Ramazan ayının işlerin açıldığı, borçların ödendiği en hayırlı aylardan olduğunu kaydetti.

Türkiye Gıda ve İçecek Sanayi Dernekleri Federasyonu (TGDF) Genel Sekreteri Ersin Taranoğlu da her Ramazan’da yüz binlerce gıda kumanyası hazırlandığını ve buradaki ek ticaret hacminin bu yıl 3-4 milyar TL aralığında gerçekleşeceğini beklediklerini söyledi. Taranoğlu, farklı çeşitliliğe ve ebatlara sahip kumanyaların her bütçeye göre hazırlandığını, çoğu vatandaşın kumanyaları ikram amaçlı aldığını ifade etti.

Yüzde 20-25 artacak

Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Derneği (AMPD) Başkanı ve Carrefoursa Genel Müdürü Mehmet T. Nane de Ramazan ayının satışların ciddi anlamda artacağı bir ay olmasını öngördüklerini vurguladı. Nane, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Ramazan’da satışlar artıyor çünkü normal zamanda tüketmediğimiz pide, hurma gibi ürünler hayatımıza giriyor. Ayrıca kahvaltı ürünleri de sahur nedeniyle daha fazla alınıyor. İftar sofraları zenginleşiyor. Bu nedenle satışlarda yüzde 20-25 civarında artış yaşanıyor. Biz CarrefourSA olarak satışlarımızın yüzde 25 artmasını bekliyoruz.”

Ramazan’ın olmazsa olmazı gıda kolileri marketlerde yerini almaya başladı. Kolilerde pirinçten şekere, salçadan yağa, hazır çorbadan makarnaya birçok ürün yer alıyor. Migros mağazalarında yüzde 40’a varan tasarruf sağlayan “Bereket” kolisi 20.90 TL, “Lezzet” kolisi 29.90 TL ve “Ziyafet” kolisi 42.90 TL’den satışa sunuluyor.

CarrefourSA’nın Ramazan kolileri, her bütçeye uygun fiyatlarıyla raflardaki yerini aldı. “Geleneksel Ramazan Kolisi”, “Klasik Ramazan Kolisi”, “Süper Ramazan Kolisi”, “Mega Ramazan Kolisi” ve “Lüks Ramazan Kolisi” olarak hazırlanan 5 ayrı çeşit erzak paketi 24.90 TL ile 89.90 TL arasında değişen fiyatlarıyla satışa sunuluyor. Metro Grossmarket 23.99-69.99 TL arasında değişen fiyatlara satılan 5 erzak kolisi seçeneği hazırladı.

BİM mağazalarında paketin içeriği müşteriler tarafından belirleniyor. Bizim Toptan Satış Mağazaları’nda paketler 43.25-90.90 TL’den satıyor. Kiler’de 19.90-39.90 arasında fiyatları olan 3 paket satılırken ihtiyaç sahiplerine ulaştırmaları için müşterilerine 100 liralık hediye çekleri veriliyor. Kipa’da koli fiyatları 19.90-39.90 TL arasında değişiyor. Kim Marketler Zinciri, 300 üründe maliyetine yakın satış yapacak. 29.90-59.90 TL olmak üzere 3 farklı fiyatta Ramazan paketi de satışta.