Arsa-Arazi
07 Haz 2014 08:55 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 01:11

Piyango kime vurdu?

İstanbul’da 3. havalimanının temeli bugün atılıyor. Havalimanının yapılacağı yerdeki köylüler ikiye bölünmüş durumda. Projeye destek veren de var, evinden olma endişesi yaşayan da...

Piyango kime vurdu?
İstanbul’un 3. havalimanının temeli bugün Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın katılacağı törenle atılacak.Milliyet'in haberine göre Limak-Cengiz-Mapa-Kolin-Kalyon ortaklığı tarafından inşa edilecek havalimanı, Arnavutköy’de ‘Kulakçayır’ adı verilen mevkide kurulacak. Bölgedeki Yeniköy, Ağaçlı, Tayakadın köylerinde ise endişeli bir bekleyiş var. Köylüler adeta ikiye bölünmüş durumda. Bir yanda dev projeye destek verenler, bir yanda ise evlerinden, köylerinden olmanın endişesini taşıyanlar...

En büyük endişe Eyüp’e 20 kilometre mesafede bulunan Ağaçlı köyünde... Yukarı Ağaçlı köyü için geçen yıl acil kamulaştırma kararı alınırken, itiraz eden köylüler soluğu Danıştay’da aldı. Arsa metrekare fiyatlarının normal şartlarda 300 liradan başlayıp 800 liraya kadar çıktığını dile getiren Ağaçlı köylüleri, TOKİ tarafından önerilen rakamın metrekare başına 175 lira olduğunu dile getirdi.

‘Topraklarımızdan gitmek istemiyoruz’

Yukarı Ağaçlı sakinlerinden Saim Balabanlar, “Havalimanı önemli bir proje ancak 160 yıllık köyümüzden atılmak istemiyoruz. Proje için binlerce ağaç kesilecek. TOKİ kamulaştırma yaptı, metrekare başına 175 lira vereceklerini söylediler. 175 değil, 1175 lira da verseler köyümden gitmek, ata toprağımı terk etmek istemiyorum” dedi.

Emekli öğretmen Yücel Erolçay da tepkisi şöyle dile getirdi:
“Yıllarca İstanbul’da gürültü ve stres içinde yaşadım. Kafa dinlemek, doğal bir yaşam sürmek için Ağaçlı’ya yerleştik. Havalimanı hayallerimize tuz, biber ekti. Burası rant alanı haline getirilmek isteniyor. Havalimanını ormanlık alana yapacaklar.

Kamulaştırma kararını Danıştay’a taşıdık. Mahkeme kararını bekliyoruz. TOKİ yetkililerinin metrekare fiyatını artırmak için kapımızı çalacağını düşünüyorum. Ancak her şey para değil. Bilsem ki, köye okul veya sosyal tesis yapılacak, arazimi hibe ederim. Ancak bölgeyi imara açmak, evlerimizi elimizden alarak pahalı konutlar yapmak istiyorlar. Ağaçlı köyünün yok olmaması için hukuk mücadelesi vereceğiz.”

‘Havalimanı değer katacak’

Havalimanına sınır olacak yerlerden Yeniköy’de ise durum çok farklı. Kamulaştırma kararı olmayan köyde, birçok kişi havalimanını destekliyor. Köy kahvesinde görüştüğümüz İsmet Ergin, Elmas Gökkurt, Yakup Budak, Seyhan Özkan ve Hüseyin Özerk, projenin Yeniköy’e zenginlik getireceğini söylediler. Ormanın ise taş ocakları nedeniyle yıllar öncesinden tahrip edildiğini ifade ettiler. 
Havalimanının yapılacağı yeri gösteren Remzi Demircan, “2 bin metrekare arazim var. Kamulaştırma bedeli olarak metrekare fiyatı 110 lira önerilmişti. Projenin köyümüze değer katacağını düşünüyoruz. Yeniköy’de istimlak ve kamulaştırma olmayacağından projenin yapılmasını istiyoruz. Birçok insan bu sayede iş sahibi olacak” diye konuştu.

‘Kamulaştırma bedeli düşük’

Mustafa Bilen ise elinde TOKİ tarafından kendisine gönderilen evrakla sitem etti:
“Kamulaştırma kararı alındı. Köyde mağdur olacak 55-60 hane bulunuyor. TOKİ ‘Anlaşalım’ diyor ama önerdikleri rakam metrekare başına 175 lira. Oysa ki arsalarımızın metrekare değeri 1000 liraya kadar çıkıyor. Ormanların katledilmesini istemiyoruz. Yedi kardeşiz. Ev ve arsamız kamulaştırılırsa kişi başına 200 bin lira para düşecek. Bu parayla nereye giderim? İstanbul’da ev almaya kalksam, elde avuçta bir şey kalmayacak. Köyde hayvanımız, ekinlerimiz var. Karnımız bir şekilde doyuyor.”