Sektörel
23 Kas 2015 11:46 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 03:49

Petrol fiyatlarında dengesizlik sürüyor

OPEC’in üretim kısmaması, İran'ın planlı üretim artış açıklamaları ve dolardaki güçlenme petrol fiyatlarında düşüşleri hızlandırdı

Petrol fiyatlarında dengesizlik sürüyor
OPEC’in 4 Aralık’ta yapılacak toplantısında üretim seviyesini değiştirmeme kararı alacağı beklentileri petrol fiyatlarında düşüşü hızlandırdı.

Buna ek olarak İran tarafından yapılan planlı üretim artış açıklamalarının yanı sıra, dolardaki güçlenme de emtia fiyatları ile birlikte petrol üzerinde de etkili oluyor.

Ham petrol fiyatları Asya piyasalarında bugün değer kaybederken ABD ham petrolünün varil fiyatı yüzde 2'nin üzerinde değer kaybına uğradı. ABD ham petrolünün varili bu sabah 78 sent gerileyerek 41.12 dolardan işlem görürken, Cuma günü 40.96 dolara kadar gerilemişti. Brent ham petrolün varil fiyatı da 47 sent gerileyerek 44.19 dolara indi. Fiyatlar bir önceki seansta 44.04 dolara kadar düştükten sonra hafif toparlanma gösterdi.

OPEC Petrol Sepeti, geçen hafta 2,79 dolar düştü

OPEC Haber Ajansı OPECNA'dan yapılan açıklamaya göre, OPEC tarafından referans fiyat olarak belirlenen sepetinin varil fiyatı 20 Kasım'da sona eren haftada, 2,79 dolar düşüşle ortalama 38,28 dolar oldu.

OPEC Petrol Sepeti, bir önceki hafta ortalama 41,07 dolar seviyesindeydi.

OPEC Petrol Sepeti, Saharan Blend (Cezayir), Girassol (Angola), Oriente (Ekvador), Iran Heavy (İran), Basra Light (Irak), Kuwait Export (Kuveyt), Es Sider (Libya), Bonny Light (Nijerya), Qatar Marine (Katar), Arab Light (Suudi Arabistan), Murban (BAE) ve Merey (Venezuela) petrol fiyatlarından hesaplanıyor.