Sektörel
23 Kas 2015 16:14 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 03:49

Petrol şirketlerinin Çin için mücadelesi kızışıyor!

Petrol üreten ülkelerin Çin piyasası başta olmak üzere Asya pazarını ele geçirme savaşı kızışıyor. Suudi Arabistan ekimde Çin'e en fazla petrol eden ülke ünvanını Rusya'dan geri aldı

Petrol şirketlerinin Çin için mücadelesi kızışıyor!
Petrol devlerinin  Çin piyasasını ele geçirme savaşı kızışıyor. Son olarak Çin'e en fazla petrol eden ülke konumunu eylül ayında Rusya'ya kaptıran Suudi Arabistan koltuğunu geri aldı.

Pekin merkezli Çin Gümrük Bakanlığı verilerine göre dünyanın en büyük ham petrol üreticisi Suudi Arabistan 'ın Çin'e olan ham petrol ihracı ekim ayında eylül ayına oranla yüzde 0,8 artarak 3,99 milyon metrik ton olarak gerçekleşti.

Rusya'nın Çin'e olan petrol ihracı ise ekim ayında eylül ayına oranla yüzde 16 düştü. Hal böyle olunca Suudi Arabistan Rusya'ya kaptırdığı Çin'e en fazla petrol ihraç eden ülke ünvanını geri aldı. Bir diğer OPEC üyesi Angola da 3,64 milyon metrik tonluk ihracatıyla Çin'e petrol ihraç eden ülkeler sıralamasında Rusya'yı geride bıraktı. Rusya 3,41 milyon metrik tonla sıralamada ancak üçüncü olabildi.


Çin yılın ilk 10 ayında petrol ihtiyacının yüzde 15'ini Suudi Arabistan'dan yüzde 12'sini Angola ve Rusya'dan ihraç etti

Bloomberg.com'da yer alan habere göre tarihi düşük seviyelerde seyreden petrol fiyatları nedeniyle Çin piyasası adeta petrol üreten ülkelerin savaş meydanına döndü. Önümüzdeki hafta bir araya gelecek kritik OPEC toplantısı öncesi Venezuela  eğer gerekli önlemler bir an önce alınmazsa ham petrolün varil fiyatının 20 dolara ineceği uyarısında bulundu.

Shandong eyaleti merkezli SCI International'ın Enerji Danışmanı Gao Jian, "Suudi Arabistan Çin ve tüm Asya pazarını rakiplerine kaptırmamamk için elinden geleni ardına koymadı.OPEC'in üretim stratejisini açıklamasının ardından bir yıl sonra görünen o ki Suudi Arabistan'ın strateji işe yarıyor " dedi.

Suudi Arabistan bu yıl mayıs ve eylül ayları olmak üzere iki kez  Çin'e en fazla petrol satan ülke ünvanını Rusya'ya kaptırmıştı.