Sektörel
15 Nis 2015 15:05 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 02:34

Petrol 60 doların üzerine çıktı

Çin'de büyümenin 6 yılın en düşük seviyesinde gelmesine karşın, İran'ın OPEC'e üretim kotasını kısma çağrısı sonrasında Brent petrol 60 doların üzerine çıktı

Petrol 60 doların üzerine çıktı
Brent türü ham petrolün varil fiyatı, İran'ın Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) üyesi ülkelere petrol üretiminin azaltılması çağrısında bulunmasının ardından 60 doları aşarak, yükselişini 5'inci güne taşıdı.

Brent türü ham petrolün varil fiyatı, geçen hafta perşembe günü 56 dolar sınırından başladığı yukarı yönlü seyrine bugün de devam ederek, art arda 5'inci gününde de yükseldi.

Dün 59,77 dolara kadar yükselen ve bu seviyeden kapanan Brent petrolün varil fiyatı, bugün de analistlerin direnç olarak nitelendirdikleri 60 dolar sınırını aştı ve yaklaşık 1,5 ayın en yüksek seviyesi 60,96 doları gördü. Brent petrolün varil fiyatı, şu dakikalarda ise yüzde 0,6 artışla 60,52 dolardan işlem görüyor.

Analistler, Çin'de son 6 yılın en düşük seviyesinde gelen büyüme verisinin talebe yönelik endişelerle petrol fiyatlarını baskıladığını, buna karşın İran Petrol Bakanı Bicen Namdar Zengene'nin OPEC'e üretim kotasını en az yüzde 5 kısma çağrısında bulunmasının fiyatları desteklediğini kaydediyor.

ABD'de dün beklentileri karşılamayan veriler sonrasında dolar endeksindeki yükselişin zayıfladığına dikkati çeken analistler, bu durumun da fiyatlardaki yukarı yönlü yükselişe ivme kazandırdığını aktarıyor. Analistler, Brent petrolün varil fiyatının 60 doların üzerinde kalıcılık sağlaması durumunda, 61,3 doların destek konumunda bulunduğunu öngörüyor.

Batı Teksas türü ham petrolün (WTI) varil fiyatı ise bugün ABD Enerji Bakanlığı (DOE) tarafından açıklanacak petrol stokları öncesinde 53,4-54,3 dolar bandında işlem görüyor.