Sektörel
03 Kas 2015 13:10 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 03:42

Perakende güven endeksi yükseldi

Perakende güven endeksi, ekim ayında önceki aya göre 4,6 puan, geçen yılın aynı dönemine göre 9 puan yükseliş gösterdi

Perakende güven endeksi yükseldi
Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) Perakende Güven Endeksi (TEPE) ekimde bir önceki aya göre 4,6 puan, geçen yılın aynı dönemine göre 9 puan arttı.

TEPAV'dan yapılan açıklamaya göre, TEPE'nin yükselmesinde gelecek 3 aya yönelik satış beklentilerinin bir önceki aya göre artması etkili oldu. Geçen yılın aynı dönemine göre gerçekleşen artış ise ağırlıklı olarak geçen 3 ayda işlerin artmasından ve mevcut stok düzeyinin azalmasından kaynaklandı.

Gelecek 3 aya ilişkin satış beklentilerinin denge değeri ekimde 5,7 puana yükseldi. Gelecek 3 aya ilişkin satış beklentilerinde Ekim 2014'e göre 5,8 puanlık, bir önceki aya göre de 5,8'lik artış gözlendi.

Ekimde TEPE anketi katılımcılarının yüzde 27,3'ü, gelecek 3 ayda işlerinde iyileşme beklerken, işlerinde kötüleşme bekleyenlerin oranı 38 düzeyinde oldu. İşlerinde değişiklik beklemeyenlerin oranı ise yüzde 34,6 olarak belirlendi.

Söz konusu ayda, perakende güveninde alt sektörler itibarıyla geçen yılın aynı dönemine göre, en fazla artış "motorlu taşıtlar" sektöründe oldu. Bu sektörü, "mobilya, aydınlatma ekipmanı ve ev içi kullanım ürünleri", "birden fazla türde ürün satan bakkal, market ve büyük mağazalar" ve "tekstil, hazır giyim ve ayakkabı" sektörleri takip etti.