Gündem
04 Ara 2015 18:15 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 03:52

Danimarka referandumdan geri döndü

Avrupa Birliği ile entegrasyonun derinleştirilmesi politikasına Danimarka halkı referandum da oy çokluğuyla ''hayır'' dedi ve ayrıcalıklı konumunu devam ettirdi.

Danimarka referandumdan geri döndü
Danimarka’da yapılan referandumda halkın çoğunluğu ülkenin Avrupa Birliği üyeliğinde, güvenlik ve adalet politikalarındaki ayrıcalıklı statünün devamından yana oy kullandı.

Hükümetteki merkez sağ ve ana muhalefetteki Sosyal Demokrat Parti, Paris saldırılarından haftalar sonra yapılan referandumda bu ayrıcalıkların kaldırılmasına ve Avrupa Birliği ile daha fazla işbirliğine ‘Evet’ dedi.

Ancak Avrupa Birliği ile entegrasyonun derinleştirilmesine itiraz eden ‘Hayır’ cephesi, sandıkların yüzde 80’i sayıldığında gelen sonuçlara göre oyların yüzde 53’ünü alarak referandumun galibi oldu.

Referanduma katılım oranı ise yüzde 70’ti.

Danimarka’nın, 28 üyeli Avrupa Birliği içinde, temel olarak 1992 yılında Maastricht Sözleşmesi’ni reddetmesinden kaynaklanan ayrıcalıklı konumu sürecek.

Danimarka savunma, para birimi, AB vatandaşlığı ve AB adalet sistemi konularında birlikten bağımsız politikalarını geliştirme hakkına sahip.

Avrupa Birliği ise kıtayı etkisine alan terör tehdidi ve göçmen krizinin etkisiyle ortak politika alanlarının genişletilmesine daha fazla önemsiyor.

Birlik yetkilileri, Danimarka’nın bu ayrıcalıklarının Danimarka polisi ve Europol arasında öngörülen ortak güvenlik politikaları gibi hayati önemdeki işbirliğinin önünü tıkadığını düşünüyor.

Danimarka, 2000 yılında yapılan referandumda da Avrupa Birliği’nin ortak para birimi Euro’u kullanmayı reddetmişti.