Konut Haberleri
19 Ara 2014 15:36 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 02:19

Parçalar birleşecek, Maltepe değişecek

İstanbul'da kentsel dönüşüm yapılacak ilçelerin başında gelen Maltepe'de, yapılması düşünülen kentsel dönüşüm projeleri uzmanlar tarafından masaya yatırıldı.

Parçalar birleşecek, Maltepe değişecek
Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç, "Parçalar birleştirildiğinde daha farklı bir Maltepe ortaya çıkacak" dedi. Eski Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Karayalçın, Ankara Dikmen Vadisi projesinin Maltepe'ye örnek olabileceğini söyledi.

Maltepe Belediyesi, hafta sonu Abant'ta, akademisyen ve belediye bürokratlarının katıldığı "Kentsel Dönüşüm Değerlendirme Toplantısı” gerçekleştirdi. Belediye Başkanı Ali Kılıç, bir dönem Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı yapan Murat Karayalçın ve  İstanbul Büyükşehir Belediyesi Metropoliten Planlama ve Kentsel Tasarım Merkezi Başkanı Prof. Dr. İbrahim Baz katıldığı toplantıda,  Küçükyalı, Yalı, Başıbüyük, Gülsuyu, Gülensu ve Esenkent mahallelerinde sürdürülen kentsel dönüşüm projeleri ve Beşçeşmeler Kentsel Yenileme Projesi’nin yanı sıra, “Maltepe Uluslararası Fuar, Kongre ve Yaşam Merkezi M’Expo Center Fuar Projesi” de özel olarak ele alındı.
NÜFUS ARTIŞI DİKKATE ALINMALI
Halk odaklı kentsel dönüşüm projelerinin Maltepe’de uygulanabilirliğinin sunumlar eşliğinde anlatılıp tartışıldığı toplantıda, Maltepe’de bir uluslararası fuar yapılması gerektiğinin ve bölgenin cazibe merkezi haline getirilmesinin önemine vurgu yapıldı. Ayrıca, kentsel dönüşüm sonrası nüfusun artacağı dikkate alınarak, insanlara yeni iş sahaları açmak gerekliliği, bunun için de fuar projesinin çok önemli olduğu konusunda fikir birliğine varıldı.
“DİKMEN, MALTEPE’YE ÖRNEK OLABİLİR”
Murat Karayalçın, belediye başkanlığı döneminde Ankara Dikmen Vadisi’nde, bir kentsel dönüşüm projesi gerçekleştirdiklerini belirterek, "Bu proje Maltepe’ye de örnek olabilir. Gülsuyu ve Gülensu çok özel bölgeler. Kamu burada olmalı. Kamu olmadan, mevcut yapıyı dikkate alarak yüklenicilerin işin içinden çıkacaklarını sanmıyorum. Belediye otoritesine ihtiyaç var. Belki Başıbüyük ile Gülsuyu-Gülensu arasındaki farklılıklardan yararlanarak modeller oluşturulur ve Türkiye’nin bundan sonraki projeleri için örnek teşkil eder” dedi. Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç da,   “Bu projeler, büyük bir birliktelikle gerçekleştirildiğinde, yani parçalar birleştirildiğinde, daha farklı bir Maltepe ortaya çıkacak” diye konuştu.