Sektörel
26 Ağu 2014 16:34 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 01:44

Para havalesinden yüzde 30 vergi kesilebilir...

Yabancı Hesaplar Vergi Uyum Yasası nedeniyle birçok vatandaş mağdur olabilir

Para havalesinden yüzde 30 vergi kesilebilir...
Son dönemde Almanya ile Türkiye’nin arası biraz gergin. Çünkü Almanya’nın 2009 yılından beri Türkiye’yi istihbarat birimlerine dinlettiği ortaya çıktı.

Peki Almanya’nın 1998 yılında da ABD vatandaşlarının dünya piyasalarındaki hareketlerini takip ettiğini biliyor muydunuz? Bu durum ABD ile Almanya arasında sıkıntılı bir süreç yaşanmasına yol açmıştı. Almanya’nın bu çalışmasından yola çıkan ABD Gelir İdaresi, ABD vatandaşlarının vergi takibi için FATCA’yı (Foreign Account Tax Compliance Act) yani “Yabancı Hesaplar Vergi Uyum Yasası) uygulamasını devreye aldı.

FATCA’nın esas amacı ise uluslararası çapta vergi kaçırılmasının önüne geçmek. Bununla ilgili olarak ABD hükümeti dünya piyasalarında finans şirketlerinin FATCA’ya uyumlu çalışmasını istiyor. Konuyla ilgili olarak finans şirketlerinin ABD vatandaşı müşterilerinin bilgilerini ABD ile paylaşması gerekiyor.

Deloitte Kurumsal Risk Hizmetleri Müdürü Ahmet Coşkun, FATCA’da uyumsuz bir bankadan/bankaya yapılan uluslararası bir havale işleminde, ABD’li muhabir banka üzerinden yüzde 30 vergi kesileceğini kaydediyor.

Bunun ABD vatandaşı olmasanız bile yapılacağının altını çizen Coşkun, konuyla ilgili olarak finans şirketlerinin bir an önce gerekli düzenlemeleri, çalışmaları yapması gerektiğini anlatıyor. Coşkun, “Bir denetim ve danışmanlık şirketiyle anlaşması olmayan bankaların FATCA uygulamasını kendilerinin yapması riskli bir iş. Çünkü FATCA hata kabul etmeyen bir uygulama” diyor.