Enerji - Yalıtım
28 Mayıs 2018 14:31 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 05:49

Otoparklarda ısı yalıtımı zorunlu hale geliyor

Yeni Otopark Yönetmeliği’ 01 Haziran 2018’de yürürlüğe giriyor. Yeni yönetmelik ile bodrum kat tavanlarına ısı yalıtımı yapılması zorunlu hale geliyor.

Otoparklarda ısı yalıtımı zorunlu hale geliyor
Şehirlerde otopark kapasitesinin artırılmasını ve yerleşim yerlerinde araçların yol açtığı trafiği önlenmesini hedefleyen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, binalarda her daire için en az 1 araçlık otopark inşasını zorunlu hale getirecek. Otopark ve bodrum katların üstünde bulunan daire ve iş yerlerinin döşemelerinden kaybolan ısı enerjisini önlemek ve verimli ısınmayı sağlamak üzere, otopark tavanlarının ısı yalıtımı önem kazanacak.

Otoparklardaki enerji kayıplarına ‘Multipor’ çözümü

Sektöründe ilklerin öncüsü Türk Ytong, enerji verimliliği ve yangın güvenliği konularında beklentileri karşılayan “Multipor Isı Yalıtım Levhası” ile bodrum kat otoparklarının tavan yalıtımlarında fark yaratıyor. Avrupa’nın da tercih ettiği ısı yalıtım çözümü olan, mineral esaslı ve yüzde 100 yangına dayanıklı Multipor ile binaların bodrum kat otopark tavanlarından yaşanacak ısı kayıplarının önüne güvenle geçiliyor.

Türk Ytong Genel Müdürü Gökhan Erel, yapılarda bodrum kat kullanımının artmasıyla yangına dayanıklı ısı yalıtım ürünlerinin daha da önem kazandığını belirtiyor:

“Binaların altına inşa edilen otoparklarda en önemli konu, bodrum katının üstündeki konut ya da iş yerlerinin yaşam kalitesini azaltmamak hatta arttırmak. Çünkü bodrum katlarında ciddi bir ısı yalıtım sorunu mevcut. Bu katlarda kullanılan malzemelere de en az binanın kendisi kadar özen gösterilmesi gerekiyor. Bodrum katlarındaki ısı yalıtımı, aslında binanın tümündeki enerjinin dolaşımı ve korunması açısından hayati öneme sahip. Multipor Isı Yalıtım Levhası, otopark ve bodrum katlarında yaşanan bu önemli soruna güvenli, sağlıklı ve ekonomik çözüm sunuyor.

Erel ayrıca, "Başta kamuya açık binalar olmak üzere bodrum katı otopark olarak değerlendirilecek tüm yapılarda ve yangından kaçışın zor olduğu yerlerde yangın dayanımı yüksek olan malzemeler tercih edilmeli. Multipor, A1 sınıfı hiç yanmaz bir ürün olarak, ısı yalıtımı uygulamalarında yüzde 100 yangın güvenliği sağlıyor. Bakanlığımızın yürürlüğe sokacağı bodrum kat otopark yönetmeliğinin, kentlerde önemli bir sorun haline gelen otopark sorununa katkı sağlayacağını düşünüyoruz" dedi.