Seyahat
01 Ara 2017 11:44 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 05:35

Osmanlı izleriyle dolu bir Avrupa kenti!

Tuna Nehri'nin kıyısında iki yerleşim yeri, Budin ve Peşt. Yaklaşık bir buçuk asır önce birleşen bu iki şehir Macaristan'ın başkentini oluşturdu. Osmanlı izleriyle dolu Budapeşte'yi görmek için geç kalmayın.

Osmanlı izleriyle dolu bir Avrupa kenti!
Osmanlı mimarisine ilginiz varsa Macaristan'ın başkenti Budapeşte'yi görmeden etmeyin. Zira bu şehir camileri, mescitleri ve medereseleri ile Osmanlı izleriyle dolu. 

1873 yılından bu yana Budapeşte olarak anılan şehir, Avrupa'nın en büyük ticaret merkezlerinden biri olmanın yanı sıra turizm odaklarından da biri oluyor. Kentin Peşt bölümünde iş merkezleri, gökdelenler, plazalar ve ticaret merkezleri yer alırken, Buda bölümü yüksek tepeleri ile yerleşim alanlarını bulunduruyor. Gezginlerin sık sık Osmanlı'dan yadigar kalan eserleri görebileceği şehirde cami, mescit, medreseleri görmek mümkün oluyor.

9 KÖPRÜLÜ ŞEHİR

Tuna Nehri, kentin görülmesi gereken yerleri arasında ilk sırada yer alıyor. Nehir çevresindeki uzun yürüyüşler kentte geçirilebilecek en özel anıların mahali haline geliyor. Tam 9 tane köprü bulunduran kentte Aslanlı Köprü, turistleri çekiyor. Gece ışıklarıyla muazzam bir manzara sunan Chain Köprüsü, mimarının intiharı ile hatırlanıyor. Tuna Nehri'nin ortasındaki Margaret Adası ziyaret edilebiliyor. Bisiklet turu yapılarak gezilebilecek adada yer alan St. Michael Kilisesi de ziyaretçilerini bekliyor. 13. yüzyıldan bu yana ayakta olan kilise, özgün mimarisi ile hayranlık uyandırıyor.
 

Kentin görülmesi gereken diğer yerleri arasında Buda Kalesi, St. Stephen's Basilica, Kahramanlar Meydanı, Balıklar Burcu, Kale Tepesi de sayılabiliyor. Andrassy Bulvarı soluklanacak alternatifler yaratırken, bölgede bulunan hediyelik eşya dükkanları, restoran ve cafeler de turistleri çekiyor. Mağara gezisi sevenler ise Kale mağarası, Palvogly mağarası, Şapel mağarası, Szemlohegy mağarasını gezebiliyor.

YEMEKLERDE DE OSMANLI İZİ

Macar mutfağının aperitifleri arasında ilk sırada Macar salamı sayılabiliyor. Et yemekleri ile meşhur olan Macaristan'da Osmanlı yemeklerinden izler bulunabiliyor. Kentin en ünlü yiyeceklerinden birini etli gulaş çorbası oluşturuyor. Kuşbaşı et, soğan, biber ve paprika ile hazırlanan gulaş çorbası, havuçlu, patatesli ve kerevizli de yapılabiliyor. Görünüşü ile kumpiri hatırlatan langos ise kentin fast food alternatifini oluşturuyor. Kızartılmış mayalı hamur üzerinde istenen malzemeler konulabiliyor. Peynir, ekşi krema, sarımsak sosu, soğanlı ve sosisli içerikler pişiyi tatlandırıyor. Tatlı yiyeceklere meraklı olanlar ise kürtoskalacs ve strudel tercih edebiliyor. Akşamları alkol olarak ise yerel Brandy'ler seçilebiliyor.
 

Sıcak su havuzlarının meşhur olduğu Gellert Bath, kentin Gellert Tepesi'nde yer alıyor. Ziyaretçiler yol yorgunluklarını atmak için havuzları tercih edebildiği gibi, otantik atmosfer turistlerin gözdesi oluyor. Szechenyi Bath, Budapeşte'nin en meşhur havuzu olarak tanınırken, suyun ısı derecesine göre farklı havuz seçeneklerinin yer aldığı da hatırlatılıyor. Rudas Bath, Kiraly Bath, Lukacs Bath ve Dagaly Bath diğer havuz seçeneklerini oluşturuyor. Havuzlarda gündüz termal etkinlikler yapılırken, kimi havuzlarda geceleri partiler yapılıyor, mekanlar gece kulübüne dönüşüyor. Ziyaretçilerin havuzların etkinlik takvimlerini kontrol ederek program yapmaları tavsiye ediliyor.

ACILARLA DOLU BİR TARİH
 

İkinci dünya savaşının izlerini taşıyan Terör Müzesi ve Tuna Nehri kıyısındaki ayakkabılar da kentin acılarla dolu tarihinin gezginlerce keşfedilmesine imkan tanıyor. Geniş metro hattı ve toplu taşıma alternatifleri ile turistlere kolaylıklar sunan şehirde, Dohany Sokağı Sinagogu da bulunuyor. Avrupa'nın en büyük sinagogu olan eser, kentin her sokağında bir sürpriz vadettiğinin delili oluyor. Romantik çiftlerin de meraklı seyahat severlerin de tercihi olan Budapeşte, mutfağı, gezilecek yerleri gece hayatı ve termal havuzları ile unutulmaz bir tatilin müjdesini veriyor. Siz de tatil rotanıza Budapeşte'yi ekleyerek Avrupa gezinize hoş bir parantez açabilirsiniz.