Konut Haberleri
27 Haz 2017 09:11 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 05:15

Ortaköy'ün tarihi yalıları restore edildi!

Ortaköy'ün tarihi yapılarından olan Fehime Sultan ve Hatice Sultan yalılarında restorasyon çalışmaları bitiyor. Restorasyonun maliyeti ise 150 milyon liraya ulaştı.

Ortaköy'ün tarihi yalıları restore edildi!
Ortaköy’de yer alan Fehime Sultan ve Hatice Sultan yalılarında restorasyon çalışmaları bitiyor. 125 milyon TL’ye kiralanan ve 150 milyon liraya restore edilen yalılarda inşaat deniz seviyesinin 5 kat altına iniyor.


Türk Hava Yolları ve ikram şirketi Do&Co’nun, Ortaköy’de kiraladığı Fehime Sultan ve Hatice Sultan yalılarının restorasyon çalışmalarında sona yaklaşıldı.

25 yıllığına kiralanan yalılar 96 kral daireli lüks otele dönüştürülecek. İki yalı ve kompleksleriyle yer üstünde 8 bin metrekare alana yayılan otel, bir aysberg gibi deniz seviyesinin 5 kat altına iniyor.

Deniz seviyesinin altındaki 30 bin metrekarelik inşaat alanında iki kat otoparka, diğer katlar ise balo salonu ve diğer toplantı salonlarına ayrılmış durumda.

Fehime Sultan Yalısı ile hemen yanındaki Hatice Sultan yalılarının restorasyon maliyeti 150 milyon lirayı buldu.

Projenin restorasyonunu Gürsoy Grup üstlendi.  Fehime Sultan Yalısı’nın taşıyıcı sistemleri ve dış cephesi tamamlandı. Şu anda iç mekan çalışmaları sürüyor. Hatice Sultan Yalısı’ndaki çalışmalar da devam ediyor.

96 KRAL DARESİ
Planlanan projeye göre, kompleksin yer üstünde kalan bölümünde, 8 bin 800 metrekare kullanımlı tesis, 96 odalı Fehime Sultan ve Hatice Sultan yalıları, selamlık köşkü, hamam, restoran ve otel girişinin yer alacağı büyük çadır ve pastane olarak kullanılacak seyis
evinden oluşuyor.



FEHİME SULTAN YALISI
Gazi Osman Paşa Yalısı olarak da bilinen Fehime Sultan Yalısı, sonraki yıllarda Gazi Osman Paşa Ortaokulu olarak kullanılan yalı, 2002 yılında yanmış ve kullanıma kapatılmış, 2’nci kat ve çatı katı tamamen yanmış, göçen parçalar da birinci katta ağır tahribatlar yapmıştı. 1’inci katta ağır tahribatlar yaratmıştı. 2011 yılında buradan sökülen parçalar restorasyonlarının yapılacağı Hadımköy-İstanbul’daki Atölye’ye taşınmıştı.

HATİCE SULTAN YALISI
Ortaköy’de yer alan Hatice Sultan Yalısı 1800’lerin sonunda II. Abdülhamit tarafından V.Murat’ın kızı olan Hatice Sultan için yaptırıldı. Cumhuriyetin ilk dönemlerinde yetimhane ve ilkokul olarak kullanılan yalı, 1972 yılında bahçesine havuz inşa edilerek Yüzme İhtisas Kulübüne tahsis edilmişti.