Konut Haberleri
05 Mayıs 2016 07:41 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 04:17

Ormanlara yol izni mi geliyor?

Orman Mühendisleri Odası Resmi Gazete'de yayınlanan karara tepki gösterdi...

Ormanlara yol izni mi geliyor?
Ormanlara yola açılıyor iddiası. Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın, dün Resmi Gazete’de yayımlanan, “Hususi Ormanlar ve Hükmi Şahsiyeti Haiz Amme Müesseselerine Ait Ormanlar Yönetmeliği”nde yaptığı değişiklik tartışma yarattı. Orman Mühendisleri Odası Başkanı Ali Küçükaydın, bu değişiklikle özel ormanlara verilen yüzde 6’lık imar izninin yanı sıra kamu yararı gerektikçe bu ormanların imara açılmasına imkan tanınacağını savundu.

Küçükaydın, yönetmeliğin özellikle İstanbul Boğazındaki ormanları tehdit ettiğini öne sürerek konuyu yargıya taşıyacaklarını kaydetti. Küçükaydın Hürriyet’e şunları söyledi: “Bu yönetmelik aslında özel ormanların tamamen imara açılması anlamına geliyor. Son derece tehlikeli bir yönetmelik. Kimse Erzurum, Ağrı’daki ormanla ilgilenmeyecektir. Burada asıl önemli olan İstanbul Boğazı’ndaki ormanlar. Yani tamamen ranta yönelik bir uygulama olacak. Kamu yararı çerçevesinde enerji nakil hattı, haberleşme, su isale hattı, doğalgaz hattı, kanalizasyon, yol şebeke planındaki yollar özel ormanlar için tanınan yüzde 6’lık imar iznine dahil edilmemiş. Bu ormanlarımız adına çok kötü.

Orman Kanunu’na 1986 yılında eklenen bir madde ile zaten özel ormanların yüzde 6’sı imara açılmıştı. Bu yönetmelik ile kamu yararı gerektiren tüm işlerde özel ormanlar imara açılabilecek. Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğüne yurt yapılması için izin verilebilecek. Bunun için yönetmeliğe ‘Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğüne yurt yapılması maksadıyla izin verilebilir. İzin verilen alanda yapılacak yol ve açık olarak düzenlenen; otopark, garaj, havuz, spor alanları ve benzeri tesisler ile enerji nakil hattı, su isale hattı, haberleşme, doğalgaz hattı, kanalizasyon gibi her türlü altyapı tesisleri ve yine Kanunun 17’nci maddesine göre genel kamu hizmetlerine yönelik verilen izinler hariç olmak üzere, binaların taban alanları toplamı, izne konu orman sayılan alanın yüzde on beş (yüzde 15)’ini geçemez’ maddesi eklendi.”