İnşaat
12 Ara 2013 14:05 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 00:44

Onlarca şirket buraya akın ediyor! İstanbul'un yeni merkezi olacak

İstanbul Finans Merkezi'nde sona geliniyor...

Onlarca şirket buraya akın ediyor! İstanbul'un yeni merkezi olacak
2012 yılında ilk kazma vuruldu ve yaklaşık 1 yıldır süren kazım işlemlerinde nihayet sona doğru gelindi. 2.5 milyon metre kare alan üzerine yapılması planlanan dev merkez BDDK ve Merkez Bankası gibi ekonominin kalbi durumundaki kamu kurumlarının yanı sıra daha temeli atılmadan mıknatıs gibi birçok büyük şirketi de çevresine çekmeye başladı. Uyanıklık yapıp önceden bölgede yerini kapan şirketlerin dışında onlarca şirket ise bölgeye gelmek için uygun arsa ve bina arayışını halen sürdürüyor. En geç 2017 yılında tamamlanıp teslim edilmesi beklenen merkez, ortalama 50 bine yakın kişiye de doğrudan ve dolaylı olarak istihdam sağlayacak...

2014'TE TEMELİ ATILACAK

Ataşehir'de yapımı devam eden ve New York, Londra ve Dubai'deki finans merkezlerinden daha büyük bir alanı kapsayacak olan İstanbul Finans Merkezi'nin kazım işlemlerinde sona doğru geliniyor. Ağaoğlu İnşaat tarafından yapımı üstlenen dev merkezde 1 yıla yakındır süren kazı işlemlerinde yüzde 80'lik bir kısım tamamlanırken, 2014'ün ilk aylarında temel atma işlemleri başlayacak ve merkez 2017 yılına kadar tamamlanmış olacak.

24 SAAT YAŞAYAN MERKEZ OLACAK

Eğlence alanları, cafe ve restaurantlar ile 24 saat yaşayan bir merkez hedefi doğrultusunda tasarlanan ve mimarisinde Kapalıçarşı ile Topkapı Sarayı'ndan da esinlenilen projede, 560 bin metrekare alanda ofisler, 90 bin metrekare alanda alışveriş merkezi, 70 bin metrekare alanda konaklama ihtiyacı için otel, 60 bin metrekare alanda rezidans tipi konutlar yer alacak. Ayrıca dev projede 2 bin kişilik bir de konferans merkezi olacak.

4 ANA BÖLGEDEN OLUŞACAK

İFM 4 ana bölgeden oluşacak. 1. Bölge'de özel kurumlar ve denetim kuruluşlarına ait binalar bulunacak. Projenin kalbi olarak işlemesi planlanan 2. Bölge'de ise banka ve finans merkezlerine ait binaların yer alacak. Kongre ve kültür merkezi ile oteller ve konutlardan oluşan kısım ise 3. Bölge'ye konumlandırılacak. Okul, cami, polis ve itfaiye merkezleri gibi destek ve hizmet birimleri olarak tanımlanan yapıların da 4. Bölge'de bulunması planlanıyor. Alan içinde otopark sorunu da 24 bin araçlık dev otoparklarla giderilecek.

ANADOLU YAKASI'NIN SİMGESİ OLACAK

Konumu ve mimari yapısı Anadolu yakasının simgesi olacak şekilde tasarlanan İstanbul Finans Merkezi'nin içine Kapalıçarşı'nın modern bir kopyası da yapılacak. Ayrıca Topkapı Sarayı'ndaki surlar gibi Finans Merkezi'nin etrafındaki hat üzerinde devam eden yollar oluşturulacak. Merkezin ortak alanlarına farklı işlevler için kullanılabilecek avlular oluşturulacak ve tüm bu ortak alanlarda, İstanbul'un tarihi dokusunda yer alan geleneksel mimarinin simgelerini oluşturan çeşmeler, kapılar ve arkadlar kullanılacak.

ULAŞIM İÇİN METRO, HAVARAY VE MİNİ ÇEVREYOLU PLANLANIYOR

Anadolu yakasında Ataşehir ile Ümraniye ilçe sınırlarının kesiştiği noktada E5 ve TEM'den yararlanabilecek şekilde inşa edilen İstanbul Finans Merkezi, iki metro hattıyla da İstanbul'a entegre edilecek. Metro hatlarından bir tanesi merkezin altından geçecek. Finans merkezin etrafına ayrıca mini bir çevre yolu da yapılacak. İleride yaşanacak nüfus yoğunluğu ile oluşacak trafik yükünün ise havaray projesi ile giderilmesi planlanıyor.

DEVLER İFM İÇİNDE YERİNİ ALDI

Öte taraftan İstanbul Finans Merkezi içerisinde Emlak GYO tarafından satışı yapılan tüm arsalar sahiplerini de buldu. Bölgede Merkez Bankası, SPK ve BDDK'ın yanı sıra Sarphan Finans Park, Rönesans Gayrimenkul, Tahincioğlu, Unit Gayrimenkul, TAO, Özak GYO, HALK GYO, Vakıfbank, TC Ziraat Bankası AŞ, İş GYO ve Ağaoğlu'nun da projeleri bulunuyor.

PROJELER ATAŞEHİR VE ŞERİFALİ'DE YÜKSELİYOR!

Konu ile alakalı İFM projesi sonrası bölgede yaşanan gelişmeleri haber7 için değerlendiren  TSKB Gayrimenkul Değerleme A.Ş. Kurumsal Değerlendirme Departmanı Yöneticisi Ozan Kolcuoğlu,  proje sonrası bölgede çok ciddi sayıda yeni projenin yükselmeye başladığını ve Ataşehir'in İstanbul'un en önemli uydu şehirlerden biri olarak öne çıktığını ifade ederken, nitelikli projelerin özellikle Ataşehir ve Serifali bölgesinde konumlandırıldığını dile getirdi. Kolcuoğlu, Batı Kentplus, Uphill Court, Ağaoğlu My World, Trio Konutları, Palladium Rezidans, İncity, StarGate, Varyap Meridien, Ağaoğlu, GAP-Metropol, Trendist ve Brandium gibi nitelikli konut projelerinin ise bunlardan bir kaçı olduğunu söyledi.

FİNANS MERKEZİNİN ETKİLEYECEĞİ BÖLGELER

Finans Merkezi ile bölgede yaşanacak konut talebinin nereden karşılanacağına yönelik, İFM'ye en yakın bölge olan Ataşehir, Şerifali ve Yenişehir haricinde 2. derecede yakın olarak görülebilen ve Kentsel Dönüşüm'den dolayı da sınırları içinde çok ciddi bir konut stokunu barındıracak olan Fikirtepe, Ümraniye ve Kadıköy bölgelerinin etki alanı içerisinde olacağını aktaran Kolcuoğlu, ulaşım aksının kolay ulaşılabilir olduğue-5 cepheli Maltepe-Kartal aksında da ciddi bir talebin oluşacağının düşünüldüğünü söyledi.

FİYATLAR İLK KAZMA İLE YÜZDE 15 ARTTI!

Finans Merkezi projesi ile bölgedeki gayrimenkul değerlerinde ne gibi artışlar olduğuna yönelik, Finans Merkezi Projesinin ihaleye çıkması ve altyapı inşaatlarının başlaması ile bölgedeki ofis ve konut fiyatlarında çok ciddi yükselmeler gözlemlendiğini ifade eden Kolcuoğlu, son 1 yıl göz önüne alındığında ortalama konut fiyatlarında yüzde 10 ile yüzde 15 arasında bir artışın gözlemlendiğini de belirtti.
EN DÜŞÜK DAİRENİN FİYATI 500 BİN TL!

Finans Merkezi'nin yakın çevresinde arsa stokunun az oluşundan kaynaklı konut sıkıntısı olduğunu dile getiren Kolcuoğlu, bölgede 100 m2 ortalama bir dairenin fiyatının 500 bin TL'den başlayıp milyon dolarlara kadar çıktığını, kiralıkta ise bu rakamların 2 bin -2.500 TL'den başlayıp konutuna göre 5 bin TL'yi aştığını söyledi.

OTEL YATIRIMLARI DA DİKKAT ÇEKİYOR

Bölgede konut ve iş yeri yatırımlarının yanı sıra otel yatırımları da dikkat çekiyor. Bölgedeki otel yatırımlarına bakıldığında; Optimum AVM karsısında inşası bitmekte olan Hilton oteli, Atasehir icerisinde hzimet veren Radisson Blue ve Marriott Otel ile Brandium projesinde konumlu Silence Otel'in ön plana çıktığını söyleyen Kolcuoğlu, ayrıca Varyap Meridian ve Sarphan Finans Park projesinin içerisinde de belirli bir alanın otel olarak ayrıldığını söyledi.

MASLAK VE LEVENT'İN PABUCU DAMA ATILACAK

Türk ekonomisinin kalbinin atacağı dev merkez, birçok büyük şirketi ve konut üreticisini de bölgeye çekmeye başladı. Bölgede yaşanan hızlı dönüşüm insanının başını döndürürken, İstanbul'un ticaret merkezleri pozisyonunda olan Maslak, Levent gibi merkezlerin de pabucu çok yakın zamanda dama atılacak gibi gözüküyor...

İşte bölgeye taşınması planlanan ve taşınan şirketler...

BDDK: Finans Merkezi'nin içine taşınması planan kurumda 600'e yakın kişi çalışıyor.
SPK: Kurumun bünyesinden 558 kişi çalışıyor.
Merkez Bankası: 4 bin 600 kişi çalışıyor
VOB: Bünyesinde yüzlerce kişi çalışıyor
Eren Holding: Türkiye'nin önde gelen Holdinglerinden Eren Holding, Uluslararası Finans Merkezi içindeki Metropol İstanbul'dan 30 bin metrekarelik bina satın aldı. Şirket, merkezini 2015'te buraya taşıyacak.
Vakıfbank: 2 yıl içinde Ankara'da kalan 2 bin Vakıfbank çalışanı daha İstanbul'a taşınacak. Taşınacak çalışanlar aileleri ile 5 bin kişilik bir rakamı ortaya çıkaracak.
Ziraat Bankası: Ataşehir'de 2 dev kuleden oluşan büyük bir genel müdürlük binası inşa etmeye hazırlanan Ziraat, dünyaca ünlü mimarlık firması KPF ile el sıkıştı.
Halk Bankası: Finans Merkezi'nin ilk sakini Halkbank oldu.Halk Bankası İstanbul'daki tüm birimlerini Ataşehir'e taşıdı. Banka Ataşehir'de Varyap Meridian ile KentPlus arasındaki bir binaya taşındı. Binada bin 200 civarında personel çalışırken, 2017 yılına kadar Ankara'da bulunan yüzlerce personelin de buraya çekilmesi planlanıyor.
Türk Eximbank: 2011 yılının son aylarında Ümraniye'de bir bina kiralayan Eximbank, genel müdürlüğünü İstanbul'a taşıdı. Banka yönetimi, Ankara'daki Genel Müdürlükte görev yapan personelin belli bir kısmını İstanbul'a getirdi.
İŞ GYO: İFM içinde arsa alan şirket yakın zamanda burada inşaata başlayacak.
Anadolubank: Anadolubank da Ümraniye'nin Ataşehir'e yakın bir noktasına genel merkezini taşıyacağını açıkladı.
TEB: Türkiye Ekonomi Bankası yakın bir zamanda Ümraniye'de yeni merkezine taşındı.
Anadolu Sigorta: Kavacık'taki Yeni Genel Müdürlük binasına taşındı.
Anadolu Holding: İçerenköy'deki binasını yıkarak buraya Anadolu Yakası'nın en yüksek iş merkezini inşaa etmeyi planlıyor.
Alabaraka Türk: Mecidiyeköy'deki genel müdürlük binasını geçtiğimiz yıllarda Ümraniye'deki binasına taşımıştı.
ERGO:  Grup şirketleri olan; ERGO Sigorta, ERGO Emeklilik, ERGO Bilişim, ERGO Portföy ve ERGO Direkt Satış Hizmetleri şirketlerini 2011 yılında Ümraniye'deki binada tek çatı altında topladı.
Avivasa: Merkezini geçtiğimiz yıllarda Ümraniye'ye taşıdı.
HDI Sigorta: Türkiye'de faaliyete başladığından bu yana Şişli'deki adresinde sigortacılık faaliyetlerini sürdüren HDI Sigorta, genel müdürlüğünü 2011 yılında Ümraniye'ye taşıdı.
Türk Henkel: Türk Henkel, İstanbul'da bulunan yönetim merkezini Ümraniye'deki Buyaka'ya taşıdı.
Anadolu Grubu: Bünyesinde Coca-Cola İçecek ve Efes Pilsen olmak üzere kendi alanlarının dev şirketlerini barındıran Anadolu Grubu da geçtiğimiz aylarda Ümraniye'deki Buyaka'ya taşındı.

Kenan Biter/Haber7