Ekonomi
10 Eyl 2017 16:27 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 05:25

Okul alışverişinde bunu sakın yapmayın!

Okulların açılmasına sayılı gün kala Tüketici Başvuru Merkezi Genel Başkanı Güllü'den velilere uyarı geldi. Güllü, "Okul alışverişine çocuklarınızla gitmeyin" dedi.

Okul alışverişinde bunu sakın yapmayın!
Yeni eğitim öğretim yılının başlamasına kısa bir süre kala okul alışverişleri de hızlandı. Tüketici Başvuru Merkezi Genel Başkanı İbrahim Güllü, velileri bu konuda uyararak, "Çocuklar, albenisi yüksek, kokulu, renkli, kabartmalı veya üzerinde çizgi film karakterinin bulunduğu ürünlere yöneliyor ve bunların alınması için ağlayarak ebeveynlerine ısrarcı oluyor. Veliler yanlarına çocuklarını almadan alışverişe çıkmalı." dedi.

Ağlayarak ısrarcı oluyorlar

Bazı velilerin de bu nedenle sağlıksız ürünleri tercih etmek zorunda kaldığını anlatan Güllü, "Çocuklar, albenisi yüksek, kokulu, renkli, kabartmalı veya üzerinde çizgi film karakterinin bulunduğu ürünlere yöneliyor ve bunların alınması için ağlayarak ebeveynlerine ısrarcı oluyor." diye konuştu.

Güllü, velilerin, kırtasiye malzemelerinin yanı sıra çocuklarının okul döneminde giyecekleri ayakkabı, elbise, şapka gibi ürünlerin listesini yaparak, yanlarına çocuklarını almadan alışverişe çıkmaları gerektiğini belirtti.

Kokulu silgi bağımlılığa yol açabilir

İçinde uçucu madde bulunduran materyallerin alınmaması gerektiğini vurgulayan Güllü, şunları kaydetti:

"Bu materyaller bağımlılığa yol açabiliyor. Çocuklar kalemleri veya kokulu silgileri ağızlarına sokabiliyor. Böylelikle zararlı maddeleri vücutlarına alarak ileride ciddi sağlık sorunlarıyla karşı karşıya kalabiliyorlar. Satın alma esnasında dikkatli davranan veliler, çocuklarını, sağlığını riske sokacak bu ürünlerden uzak tutabilirler. Ayrıca bu tür riskli ürünleri tespit eden veliler, satın almamakla kalmamalı, mutlaka satıcıyı uyarmalı, hatta gümrük ve ticaret il müdürlüklerine veya bizzat bakanlığa şikayette bulunmalıdır. Veliler bir nevi müfettiş gibi davranmalı. Başka velilerin de aldanıp bunları satın almasını engellemeli."

Soyutlamayın bilinçlendirin

Bursa Tüketiciler Derneği Başkanı Sıtkı Yılmaz da okul alışverişine çıkacak velilerin telaş içine girdiğini ifade etti.

Alışveriş öncesi, velilerin ihtiyaç listesini hazırlaması ve buna uygun bütçe belirlemesi gerektiğini dile getiren Yılmaz, "Veliler, ihtiyaçlar için ilk önce ön araştırma yapmalı, kararını ona göre vermelidir. Markası, modeli ve menşesi belli olmayan 'merdiven altı' diye tabir edilen ürünlerden uzak durulmalıdır. Vitrinlerde teşhir edilen albenili, renkli ve ucuz ürünler çocukların dikkatini çekmekte ve aileler de bu tür ürünleri almaya çocuklar tarafından zorlanmaktadır. Ailelerin bu konuda çok dikkatli ve duyarlı olmaları gerekir." dedi.

Yılmaz, çanta, kalem, kalem kutusu, silgi, beslenme kabı, su matarası ve ayakkabılarda sağlığı tehdit eden kimyasalların bulunduğunu artık herkesin bildiğini söyledi.

Yerli malı alın

Bu nedenle bazı Uzak Doğu ülkelerinden ithal edilen ürünlerden de uzak durulması gerektiğini belirten Yılmaz, şöyle devam etti:

"Yerli malı memleket malıdır. İlk önce yerli malına ve kaliteye önem vermemiz gerekir. Satın alınan malların menşelerine de dikkat edilmeli. Malların etiket bilgilerinde veya üzerinde 'TSE' ve 'CE' işaretli veya 71 serili ürünler tercih edilmelidir. Ucuzluk adına çocukların sağlığı riske atılmamalıdır. Okul ürünlerinde azo boyar ve fitalat gibi kimyasalların görüldüğü Gümrük ve Ticaret Bakanlığı denetimlerinde tespit edilmiştir. Veliler de bu konuda dikkatli olmalı ve internet sitelerinden bu tür ürünlerin hangi markalarda veya ürünlerde çıktığını araştırmalıdır. Kokulu ve boyalı ürünler tercih edilmemelidir. Solvent bazlı kalemlerden, uçucu yapıştırıcı ürünlerden kaçınılmalıdır."

Sağlığa dikkat

Velilere, alışverişe çıkmadan önce çocuklarını sağlıksız ürünler konusunda bilgilendirmeleri tavsiyesinde bulunan Yılmaz, "Bu son derece önemli bir konu. Hatta ilgili makamların öğrencilere bu konuyla ilgili bilgilendirme veya eğitimleri zaman içinde vermeleri de uygun olur. Çocukları soyutlamaktan ziyade bilinçlendirmeli, onları tek başlarına da alışveriş yaptıklarında bir ürünün görselliğinden çok sağlıklı olup olmadığına dikkat etmeleri gerektiğini öğretmeliyiz." diye konuştu.