Kentsel Dönüşüm
14 Ara 2017 16:47 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 05:36

Okmeydanı'ndaki dönüşüme mahkeme engeli

Okmeydanı için hazırlanan kentsel dönüşüm projesi, kamu yararı gözetmediği gerekçesiyle mahkeme tarafından durduruldu.

Okmeydanı'ndaki dönüşüme mahkeme engeli
 
Beyoğlu Belediyesinin AK Partili Başkanı Ahmet Misbah Demircan’ın, “Okmeydanı’nı Şanzelize yapacağız” dediği kentsel dönüşüm projesi yargı engeline takıldı.  Birgün Gazetesi'nden Uğur Şahin'in haberine göre, İstanbul 3. İdare Mahkemesi, Beyoğlu ile Şişli sınırları içinde kalan ve 90 bine yakın yurttaşın yaşadığı Okmeydanı için hazırlanan planın yürütmesini durdurdu.

Mahkeme, projeye ilişkin planın; şehircilik ilkelerine, planlama esaslarına ve kamu yararına uygun olmadığını belirtti.

İstanbul 3. İdare Mahkemesi’nin kararında, şu ifadeler yer aldı:

“Kentsel dönüşüm niteliğindeki dava konusu 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı’nın, kentsel dönüşüm tasarım, sosyal, fiziksel, ekonomik ve yasal yönetsel boyutlarını besleyen araştırmalar, plan karaları ve plan uygulama araçları ve özellikle planlama sürecine katılımın niteliğine yönelik argümanlar açısından eksik kaldığı görüş ve kanaatine varıldığı belirtilmiştir.

Bu duruma göre, dosyadaki bilgi ve belgeler bilirkişi raporu ile birlikte değerlendirildiğinde; dava konusu İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclisi’nin 18.03. 2016 tarih ve 552 sayılı kararıyla onaylanan 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı’nın şehircilik ilkelerine, planlama esaslarına ve kamu yararına uygun olmadığı sonucuna ulaşılmıştır.”