İmar-Yapı
04 Tem 2014 08:11 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 01:27

Odakule satılıyor!

İstanbul Sanayi Odası’nın, Odakule binası başta olmak üzere gayrimenkullerinden daha yüksek gelir elde etmek amacıyla çalışma başlattığı öğrenildi.

Odakule satılıyor!
Emlak kulislerinde İstanbul Sanayi Odası’nın (İSO), Odakule binası başta olmak üzere gayrimenkullerini yeniden gözden geçirdiği öğrenildi.  Oda yönetiminin, mülkiyet İSO’da kalmak şartıyla uzun dönemli kiralamalar için ihaleye çıkaracağı konuşuluyor. 
Beyoğlu’nda İstiklal Caddesi ile Meşrutiyet Caddesi üzerinde bulunan Odakule, Tünel ve Galatasaray arasında yer alıyor. Odakule, bulunduğu noktanın kendi ismiyle anılmasını sağlayan ikonik binalardan. Temeli 1968’de atılan ve 1976’da hizmete açılan bina, İstanbul’un ilk gökdelenlerinden. 23 katlı kule, 14.600 metrekare kapalı alana sahip. Odakule’nin üç katı İSO tarafından kullanılırken, girişteki iki kat mağaza (uzun süredir Collezione markası yer alıyor) olarak hizmet veriyor. Diğer 17 katında ise çeşitli ofisler bulunuyor. Emlak uzmanları, Odakule’nin satışa çıkarılması halinde 25-30 milyon dolarlık bir fiyat bulabileceğini söylüyor. İSO’nun, Meşrutiyet Caddesi No: 62’deki diğer gayrimenkulü de bölgededi en değerli binalar arasında ve halen İSO yönetimi bu binada hizmet veriyor.

Yıkımdan kurtuldu

İSTANBUL Büyükşehir Belediyesi’nin hazırladığı “Beyoğlu İlçesi Kentsel SİT Alanı Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı”, İstanbul’un 70’li yıllardaki gökdelenleri olarak bilinen Pera Otel ve Odakule’nin üst katlarının yıkılarak çevredeki binalarla eşitlenmesi öngörüyordu. Ancak plan, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nca Temmuz 2009’da iptal edildi. Tepebaşı’ndaki 17 katlı Pera Oteli, Oyak tarafından 1975’te yaptırılmış ve o yıllarda İstanbul’daki en yüksek üçüncü bina olmuştu.

İnan Kıraç istemişti

2009 yılında, İnan Kıraç ile İSO’nun Odakule için görüştüğü duyulmuştu. Kıraç Şirketler Topluluğu Başkanı İnan Kıraç, 2010 İstanbul Kültür Başkenti kutlamaları öncesi, Tepebaşı’nda dev bir kültür merkezi açmak istemişti. TRT’nin binası ve önündeki arsa üzerine yapılması planlanan kültür merkezinin projesini dünyaca ünlü mimar, Guggenheim Müzisi’nde de imzası bulunan Frank O. Gehry hazırlamıştı. Ancak TRT de, gösterilen yerleri beğenmeyerek binayı terk etmemişti.