Ekonomi
05 Mar 2015 18:49 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 02:26

Milyonlarca memurun maaşı yarı yarıya...

YARGITAY Başkanı İsmail Rüştü Cirit bugün milyonlarca memuru ilgilendiren çok önemli bir uyarıda bulundu.

Milyonlarca memurun maaşı yarı yarıya...
Memur maaşları, Başbakanlık Müsteşarı'nın maaşı baz alınarak belirleniyor. Ancak, Anayasa Mahkemesi, Başbakanlık müsteşarının maaşının Bakanlar Kurulu tarafından belirlenmesine yönelik yasa maddesini iptal etti. Bu iptal nedeni ile memur maaşlarına yönelik 22 Nisan'a kadar bir yasal düzenleme yapılması gerekir.

Yargıtay Başkanı Cirit, Anayasa Mahkemesi'nin Başbakanlık müsteşarının maaşının Bakanlar Kurulu tarafından belirlenmesine yönelik yasa maddesini iptal kararı ışığında memur maaşlarına dönük olarak 22 Nisan'a kadar düzenleme yapılması gerektiğini aksi halde memur maaşlarının yarı oranında azalacağını söyledi.

Cirit bu konuda sabah kendisine hayırlı olsun ziyaretine gelen TBMM Başkanı Cemil Çiçek'ten destek istediğini belirten Cirit, şunları söyledi:

"22 Nisan'a kadar bir yasal düzenleme getirilmesi gerekiyor. Anayasa Mahkemesi, Müsteşar maaşının Bakanlar Kurulu tarafından belirlenmesine yönelik yasa maddesini iptal etmişti. Müşteşarın maaşının Bakanlar Kurulu'nca değil yasayla belirlenmesi gerekiyor. Tüm memur maaşları da buna göre düzenlendiği için düzenleme şart. Eğer bu yapılmazsa memur maaşları yarı oranında düşecek. Bu da büyük bir sorun.Bu konuda bir torba yasa çıkarılabilir. Ancak Meclis en fazla 10 gün çalışacağı için Yargıtay'la ilgili tasarı biraz zor görünüyor"

MAAŞLAR NEDEN DÜŞECEK
ANAYASA Mahkemesi, Başbakanlık müsteşarının maaşının Bakanlar Kurulu tarafından belirlenmesine yönelik yasa maddesini iptal etmişti. AYM, müsteşarın maaşının Bakanlar Kurulu'nca değil yasayla belirlenmesi gerektiğine dikkat çekmişti.
Başbakanlık müsteşarının maaşıyla ilgili tartışma 2012'de dönemin Kilis Savcısı Mustafa Seymen'in, müsteşarın maaşının tespit edilmesi için dava açmasıyla başlamıştı. O dönem Başbakanlık Müsteşarı Efkan Alâ'ydı. Kilis Sulh Hukuk Mahkemesi, Başbakanlıktan müsteşara "mali haklar kapsamında" toplam maaşını sordu.

SAVCI HINIS'A GÖNDERİLDİ
Ancak Başbakanlık maaşı açıklamadı. Daha sonra mahkeme bu kararından vazgeçti. Dönemin Başbakanlık Müsteşarı Ala'nın şikâyeti üzerine HSYK, savcı Seymen hakkında inceleme başlattı. Seymen, 2013'te Kilis'ten Erzurum'un Hınıs ilçesine gönderildi.

Buna karşın yılmayan savcı Seymen, Başbakanlık müsteşarının maaşının Bakanlar Kurulu'nca belirlenmesine ilişkin 3056 sayılı Başbakanlık Teşkilatı Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin Değiştirilerek Kabulü Hakkında Yasa'nm 35. maddesindeki ilgili hükmün iptali için dava açmıştı. Ancak idare mahkemesi davayı reddetmişti. Seymen'in ardmdan bir başka vatandaş, Ankara 7. idare Mahkemesi'nde dava açtı. Mahkeme, ilgili KHK'nin iptali istemiyle itiraz yoluyla AYM'ye başvurdu. İptal istemini görüşen AYM kısmi iptal karan verdi.

AYM'nin iptal karan Resmi Gazete'de yayımlandıktan 9 ay sonra yürürlüğe girecekti. Bu süre 22 Nisan'da doluyor. Hükümet bu sürede müsteşarın maaşının nasıl tespit edileceğine ilişkin yeni bir düzenleme yapması gerekiyor. Bu düzenleme hakim ve savcılarını da etkileyebilecek.
ETİKETLER
#memur #maaş #Yargıtay