Ekonomi
03 Ara 2017 11:07 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 05:35

Ne iş yaptığını bildirmeyene ceza geliyor

Yeni yılla birlikte devlet artık vatandaşın ne iş yaptığını bilecek. Eğer işveren doğru bilgilendirme yapmazsa yüklü cezalar yolda.

Ne iş yaptığını bildirmeyene ceza geliyor
Yeni yılla birlikte devlet, artık kimin ne iş yaptığını bilecek. 1 Ocak 2018’den itibaren çalışanın meslek kodunu bildirmeyene ceza verilmeye başlanacak. Sabah Gazetesi'nin haberine göre, yetkililer, "İlk kez, kimin ne iş yaptığı tam olarak bilinebilecek. Bugüne kadar çalışanının meslek bilgisini vermeyen birçok işyeri vardı ve bunlara ilişkin bir yaptırım da yoktu" bilgisini verdi.

Meslekler için kodlar var

Halen uygulanan mevzuata göre, tüm meslekler için belirlenmiş özel kod numaraları var. Bu numaralar üzerinden Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) bildirimde bulunulduğunda kurum, koda göre çalışanı gruplandırıyor. Bu gruplandırmayla hem kayıtdışılıkla, hem de gerçek ücretlerin saklanmasıyla mücadele edilmesi hedefleniyor. Ancak şu anda, çalışanın meslek kodu bildirilmediğinde, işverene uygulanan herhangi bir yaptırım yok.

1 Ocak'tan itibaren ceza var

2016 yılında çıkarılan torba kanunla, meslek kodu kuralına uymayan işletmelere para cezası verilmesi öngörüldü. Cezai yaptırım, 1 Ocak 2018 tarihi itibariyle uygulamaya girecek.