Sektörel
21 Eki 2015 10:38 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 03:37

Mobilyada kredi kartı taksidi 15 aya çıkarılırsa sektörün üretimi de, ihracatı da artar

Mobilya sektörünün, finansal dalgalanmalardan etkilenmesinin önüne geçmek için 9 olan kredi kartı taksit sayısının 15’e yükseltilmesi gerektiğini söyleyen MOSFED Başkanı Ahmet Güleç, “Bu uygulama üretimi de, ihracatı da artırır” dedi.

Mobilyada kredi kartı taksidi 15 aya çıkarılırsa sektörün üretimi de, ihracatı da artar
Dünya ihracat sıralamasında 12’nci sıraya yükselen Türkiye mobilya sektörü, küresel ekonomilerin olumsuz etkilerinin azaltılması için destek bekliyor. Sektörün sorunlarının çözümü için herkese görev düştüğünü söyleyen Mobilya Dernekleri Federasyonu (MOSFED) Başkanı Ahmet Güleç, üretim gücü ve potansiyeli yüksek sektörlerin önemsenmesi gerektiğinin altını çizdi.  Sürdürülebilir ihracat için güçlü bir iç pazara ihtiyaç duyulduğunu hatırlatan Güleç “Türkiye mobilya sektörünün son yıllarda ihracatta yakaladığı başarı malumdur. Sektör, dış ticaret fazlası veren istihdam dostu bir sektördür. Bu sebeple üretim gücü ve potansiyeli yüksek sektörlerin önemsenmesi gerekmektedir.

Türkiye mobilya sektörü Danimarka ve İsveç gibi ülkeleri geride bırakarak dünya ihracat sıralamasında 12. sıraya yükselmiştir. Hedef 2023 yılında 10 milyar ihracat ile ilk 5 ülkeden biri olmaktır. Son dönemde dünya genelinde ticaret ve finans çevrelerinde yaşanan dalgalanmalar ve bölgemizdeki bazı olumsuzluklar iç pazarı olumsuz etkilemektedir. İç pazarın canlandırılmasını sağlayacak ve mobilya sektörü özelinde üretim potansiyelinin sürekliliğini destekleyecek adımlar atılmalıdır. Bu kapsamda mobilya sektöründe kredi kartı üst limit taksit sınırının artırılması ve 15 aya çekilmesi önem arz etmektedir” dedi.

“Talebimiz rasyoneldir”

Mobilya harcaması konut ve otomotivden sonra en önemli harcama kalemini oluşturduğunu belirten Ahmet Güleç, mobilya değişim ortalamasının 10 yıl olduğu düşünüldüğünde 10 yıllık bir satın almanın 9 ay gibi sınırlı bir taksitlendirme ile yapılmasının çok verimli olmadığının altını çizdi. 

Güleç “Bu gerçekten hareketle taksit miktarının uzaması rasyonel bir taleptir. Markalaşma ve iç pazarın güçlü olması aynı zamanda ihracatı desteklemektedir.

Güçlü markalar güçlü iç pazarlardan doğar. Katma değeri yüksek ihracat güçlü iç pazarın etkisiyle artacaktır. Örneğin 2000’li yıllarda 2.4 dolar olan kilogram fiyatı mobilya için 2014 yılında 3.7 dolara yükselmiştir. Ayrıca bu yükselme 10 yılda kademeli ve sürekli olarak gerçekleşmiştir. Ancak içinde bulunduğumuz yıl ihracat pazarlarında yaşanan sorunlar sebebiyle kilo fiyatı maalesef 3. 3 dolara gerilemiştir. Dış pazarlardan gelen dış fiyat baskısının altında kalmamak ve güçlü pazar algısını kaybetmemek için taksit üst sınırının 15 aya çekilmesi ekonomi yönetiminden talebimizdir” diye konuştu.