Konut Haberleri
02 Eyl 2014 15:58 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 01:46

Ünlü restoran zinciri satılıyor!

Abraaj Group, Midpointcafe-restoran zincirini satmak için el sıkıştı

Ünlü restoran zinciri satılıyor!
İstanbul merkezli cafe, restoran piyasasında beklenmedik yüksek fiyatlı alım-satımlar devam ediyor. Doğuş Grubu’nun sektöre çok hızlı girerek art arda alımlar yapmasının ardından hareketlenen ve yüksek değerlemelere ulaşan piyasadaki son alışveriş de fantastik sayılabilecek bir fiyattan gerçekleşiyor: Dubai merkezli özel yatırım fonu Abraaj Group, Midpointcafe-restoran zincirini 400 milyon toplam değer üzerinden satın almak üzere el sıkıştı.

fortuneturkey.com'un haberine göre, Abraaj’ın hisselerin yüzde 100’ünü mü alacağı yoksa belli bir oranda ortak mı olacağı belli değil. Ancak işlem 400 milyon dolarlık piyasa değeri üzerinden yapılacak.

Piyasadan edindiğimiz bilgilere göre Midpoint’in 2013 yılı cirosu yaklaşık 200 milyon TL. Grubun EBITDA’sı (faiz, vergi, amortisman öncesi kar) ise 50 milyon TL civarında gerçekleşti. Abraaj’ın el sıkıştığı 400 milyon dolarlık (yaklaşık 860 milyon TL) meblağa göre, şirkete 2013 EBITDA’sının yaklaşık 17 katı değer biçilmiş oluyor. Son yapılan alımlarda bu sektördeki EBITDA çarpanları benzer seviyelerden gerçekleşmişti.

İlk dükkanını “Herkesin buluşma noktası” sloganıyla 2002 yılında Bağdat Caddesi’nde açan Midpoint, geçen 12 yıl sürede sektördeki bazı örnekler gibi hızlı büyüdü. “Kişi başına gelirin hızla 10 bin dolar civarına yükseldiği genç nüfuslu dinamik ülkelerde cafe-restoran sektörü de hızlı büyür” teorisini doğrularcasına Midpoint’in şube sayısı 18’e yükseldi.

Midpoint halen, Bağdat Caddesi’nin yanı sıra Nişantaşı, Kanyon AVM, Capacity AVM, Bebek, Palladium AVM, Beyioğlu, Ataköy A Plus AVM, Marmara Forum AVM, Trump AVM, Buyaka AVM, Akbatı AVM, Florya Aqua AVM, Etiler, Fenerbahçe, PanoraAVm (Ankara), TerraCity AVM (Ankara), Bornova Forum AVM (İzmir), Alsancak (izmir) gibi son derece güçlü lokasyonlarda hizmet veriyor.

Abraaj Group da Midpoint gibi 2002 yılında yola çıkan bir şirket. Şirketin merkezi Dubai’de. 160’ı yatırım uzmanı olmak üzere 300’den fazla personeli bulunan şirket 7.5 milyar dolar tutarında fon yönetiyor. 25’i aşkın ülkede ofisi bulunan Abraaj; Asya, Afrika, Latin Amerika ve Ortadoğu’da yatırımlar yapıyor.

Abraaj, Türkiye’de de oldukça aktif bir özel yatırım şirketi. Şirketin Türkiye’deki en büyük yatırımı Acıbadem Hastaneleri olmuştu. Abraaj daha sonra bu yatırımdan çıkmıştı. Abraaj’ın Türkiye’deki en önemli ismi Selçuk Yorgancıoğlu. Daha önce Deutsche Bank Türkiye’nin CEO’luğu görevini büyük bir başarıyla yürüten Yorgancıoğlu Abraaj’ın Türkiye ve Orta Asya’daki şirketlerinin yönetim kurullarında görev yapıyor. Deneyimli yatırım bankacısı aralarında Acıbadem’in de olduğu Abraaj’ın Türkiye’deki operasyonlarını yöneten isim.

Abraaj’ın halen Türkiye’de 3 önemli yatırımı bulunuyor
Bunlardan biri Numarine. Abraaj’ın 2008’de yatırım yaptığı Numarine 2002 yılından bu yana 55 feet’ten 130 feet’e kadar 5 ayrı tipte lüks motoryat imal ediyor.

Abraaj’ın portföyünde yer alan Viking, petrol üreticilerine, üretim konusunda mühendislik hizmetleri ve know-how sağlayan bir şirket. 2008’de kurulan Viking’in müşterileri arasında TPAO da bulunuyor.
Yorgancıoğlu yönetimindeki ekibin son yatırımı ise Yörsan. Abraaj, Ocak 2014’te gerçekleşen alım sonucu süt, peynir, yoğurt ve ayran pazarında hızlı büyüyen Yörsan’ın çoğunluk hisselerini satın aldı.