Merkez Faiz İndiriminde Bankalar Nerede?

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın faiz kararı piyasalarda merakla bekleniyordu. Özellikle Nisan ayında başkanlıkta yaşanan değişim rüzgarı, faizde indirimi de beraberinde getirdi. Neredeyse tüm piyasaların ve sektörlerin kilitlendiği karar, gayrimenkulü olumlu etkiledi. Ancak bu etki sadece havaya yaradı.

Hava, olumluya döndü. Çünkü beklenti bankaların da faizi indirmesi yönündeydi. Faizler düşecek, 2015 yılını rekorla kapatan satış rakamları yeni bir tarih yazacaktı.

Olmadı! Olamadı! Merkez Bankası’nın yarattığı müjdeli hava bankalardan geri döndü. Konut satış rakamları da bu olguyu kanıtlar nitelikte geldi hafta başında.

Piyasa konut kredi faizlerinin Nisan ve Mayıs ile yüzde 1’in altına düşmesini beklerken sonuç hüsran olunca, markalı projeler kendi kredilendirmesini yapar hale geldi,

Türkiye’de gayrimenkul sektöründe her nokta eksiksiz işliyor. Ancak yüksek faizler ortamı sıkıntıya düşürüyor.

Onca zaman emek ver. Bu arazi yokluğunda arazi al, sonra da faizler yüksek olsun evlerini satmakta zorlan. Piyasayı kilitlemek algısı hemen her firmada artık oluşmaya başladı ve kendilerine çözüm aramaya başladılar…

Merkez üzerine düşeni yaptı ve faizi 9.5’e kadar getirdi. Tek hamlede 0.50 baz puanı faizden sildi.  Vatandaş ev almak istiyor ama konut faizi yüksek ise vatandaş da kaçıyor.

Konut üreticileri ise bankalardan hızlı davrandı. Bankalar faizleri düşürmek bir yana yüzde 1.30’a kadar çıkartırken sektör firmaları gerekeni yaptı. Konut kredisi faiz oranlarını yüzde 1’in altına çekti.

Şimdi ise gözler bankalarda. Türkiye genelinde konut satışları Nisan’da geçen yıl aynı aya göre yüzde 10.9 azalarak 106,348 adet oldu. TÜİK’in açıkladığı konut satış istatistiklerine göre, “ipotekli satış” olarak nitelendirilen konut kredili satışlar da aynı dönemde yüzde 27.4 düşüşle 33,429 adet olarak gerçekleşti.

Toplam konut satışları içinde ipotekli satışların payı %31,4 olarak gerçekleşti. İpotekli satışlarda İstanbul 7 050 konut satışı ve %21,1 pay ile ilk sırayı aldı. Toplam konut satışları içerisinde ipotekli satış payının en yüksek olduğu il %42,9 ile Ardahan oldu.

Bu durum da bankalara herhangi bir şey anlatmıyorsa söylenecek tek bir cümel kalıyor geriye;

Merkez indirimde bankalar nerede?