Sektörel
02 Eki 2015 10:01 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 03:30

Merkez Bankası'ndan kamu bankaları için adım!

TCMB enerji ithalatçısı KİT'lerin döviz ihtiyacının kamu bankaları üzerinden sağlanması için kamu bankalarının çalışma yapmasını istedi.

Merkez Bankası'ndan kamu bankaları için adım!
Bankacılık kaynaklarının verdiği bilgiye göre, Merkez Bankası (TCMB) büyük bölümünü BOTAŞ'ın oluşturduğu enerji ithalatçısı kamu iktisadi teşebbüslerinin döviz ihtiyacının kamu bankaları üzerinden sağlanması için kamu bankalarının çalışma yapmasını istedi. Bir bankacılık kaynağı, "TCMB bunu önceden açıklamıştı, şimdi ise hayata geçiriyor.

BOTAŞ'ın döviz ihtiyacının TCMB yerine kamu bankalarından sağlanması için bir çalışma yapılmasını istedi" dedi. TCMB Başkanı Erdem Başçı, 30 Nisan'daki enflasyon raporu toplantısında yaptığı açıklamada, "BOTAŞ'ın döviz alımlarını kademeli olarak kamu bankalarına devredebiliriz" demişti.

TCMB verilerine göre Aralık 2014-Ağustos 2015 döneminde TCMB'nin büyük bölümü BOTAŞ'a olmak üzere enerji ithalatıçısı kamu iktisadi teşebbüslerine yaptığı döviz satışları 9.23 milyar dolar düzeyinde. Merkez Bankası, enerji ithalatçısı kamu iktisadi teşebbüslerinin döviz ihtiyacının gerekli görülen kısmının 17 Aralık 2014'ten itibaren Hazine ve TCMB tarafından doğrudan karşılanacağını açıklamıştı.  TCMB verilerine göre, 26 Aralık 2014'te 106.3 milyar dolar olan brüt döviz rezervi, 6 Şubat'ta 110 milyar dolara kadar yükseldikten sonra, 23 Eylül itibarıyla 99.6 milyar dolara geriledi.