Konut Haberleri
24 Tem 2016 11:14 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 04:30

Mega projelerin inşası sürüyor

OHAL kararı verilmesine rağmen mega projelerin inşası tüm hızıyla devam ediyor.

Mega projelerin inşası sürüyor
Türkiye yatırım hızında da OHAL uygulayacağı belirtiliyor. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın 3 ay sürecek OHAL kararını açıklarken “Yatırımlara hız katacağız” mesajının ardından, 1 yıl içerisinde milyarlarca dolarlık çok sayıda mega altyapı projesinin yapımına devam edilecek. Kısa ve orta vadede açılması hedeflenen projelerden bazıları şöyle:



İstanbul-İzmir otoyolu

İki şehir arasını karayolu ile 3.5 saate düşürecek 433 kilometrelik otoyol projesinde, Osmangazi Köprüsü ile bağlantı yolları kullanılıyor. Yıl sonuna kadar projenin 120 kilometresinin daha tamamlanması planlanıyor. Böylece, yolun Bursa’ya kadar olan kısmı da hizmete girecek. Projenin tamamı 2018’de bitmesi planlanıyor.



Avrasya Tüneli

Marmaray’ın ikizi olan Avrasya Tüp Geçişi Projesi, 20 Aralık’ta açılacak. 14.6 kilometre uzunluğundaki projenin 3.4 kilometrelik bölümü deniz altından geçiyor.



İstanbul'da 3.havalimanı

İnşaatın hızla sürdüğü projenin yüzde 27’si tamamlandı. Proje için şu ana kadar 2 milyar Euro harcama yapıldı. Havalimanı'nın 2018’in ilk çeyreğinde açılması planlanıyor. İlk aşaması tamamlandığında 2 bin, tamamı bittiğinde ise 3 bin uçak hizmet verecek.



Rize-Artvin havalimanı

Kısa süre önce Yüksek Planlama Kurulu (YPK) kararı çıktı. Proje için bu yıl ihale düzenlenecek.


Filyos havalimanı

3 büyük limandan biri olma özelliğini taşıyan liman için yıl bitmeden inşasına başlanacak. Altyapı çalışmalarının tamamlanmasının ardından da üstyapı ve işletme ihalesi gerçekleşecek.


Bakü-Tiflis-Kars demiryolu

Projenin bu yıl açılması hedefleniyor. Projeyle, Asya’dan Avrupa’ya, Avrupa’dan Asya’ya çok büyük hacimde taşınabilecek yüklerin önemli bölümü Türkiye’den geçecek. Hat 1 milyon yolcu ve 6.5 milyon ton yük taşıma kapasitesine sahip olduğu belirtiliyor.


Yavuz Sultan Selim Köprüsü

İstanbul’a inşa edilen 3’üncü köprü, 120 kilometre uzunluğundaki otoyol ve bağlantı yolları ile 26 Ağustos’ta hizmete girecek. Asfalt işleri tamamlanan köprüde, kulelere ilişkin son işlemler gerçekleştiriliyor. Böylece 322 metrelik köprü kuleleri son halini alacak.

Kuzey Marmara Otoyolu Projesi’nin devamı olan 169 kilometre uzunluğundaki Kurtköy- Akyazı ve 88 kilometre uzunluğundaki Kınalı-Odayeri kesimleri için yapılan ihalelerde de inşaat sürecine start verilecek.