Konut Haberleri
28 Ağu 2016 16:11 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 04:36

Mega projelere milyarlık finansman

Hayata geçirilecek mega projelerin finansmanının tutarı yüzde 20 artarak 223 milyara çıktı...

Mega projelere milyarlık finansman
Hayata geçirilecek mega projelerin finansmanının tutarı yüzde 20 artarak 223 milyara çıktı.
Osmangazi Köprüsü'nün ardından önceki gün açılan Yavuz Sultan Selim Köprüsü de faaliyete geçerken, dev projelerin finansmanında da bankalar rekor seviyeye ulaştı.

Türkiye Bankalar Birliği'nin verilerine göre, 2015 yılının haziran sonunda 186 milyar TL olan bankaların proje finansmanı kredileri, 2016'nın aynı döneminde yüzde 20 oranında artarak 223 milyar TL (77 milyar dolar) oldu. Aynı dönemde nakdi krediler 155 milyar liradan 195 milyar liraya çıkarken, gayri nakdi krediler ise 31 milyar liradan 29 milyara kadar indi. Kredi kullananların alabileceği en fazla riski gösteren toplam taahhüt miktarı ise 266 milyar TL'den 313 milyar TL'ye (109 milyar dolara) ulaştı.

Haziran 2016 itibarıyla proje finansmanı amacıyla kullandırılan kredilerin yüzde 52'si enerji, yüzde 12'si altyapı, yüzde 13'ü gayrimenkul sektörüne verildi. Diğer sektörlerin toplam içindeki payı ise yüzde 23. Enerji sektörüne verilen krediler 98 milyar liradan 111 milyar liraya çıkarken, yol-köprü-otoyol-havalimanı gibi dev projeleri barındıran altyapı sektörüne veriler krediler ise iki kattan fazla artış göstererek 15 milyar liradan 32 milyar liraya çıktı.

Otel, AVM, konut ve ofis projelerini içeren gayrimenkul sektörüne verilen krediler ise 51 milyar liradan 53 milyar TL'ye ulaştı.

Bankaların proje finansmanlarının, belli büyüklüğün üzerinde ve özel amaçlı olan yatırımlara sağlanan uzun vadeli kredilerden oluştuğuna dikkat çeken Kapital FX Araştırma Uzmanı Enver Erkan, bu projelerin ileride önemli bir nakit akışı yaratmasının beklendiğini vurguladı.

Proje finansmanlarının önemli bölümünün enerji sektörüne yapıldığına işaret eden Erkan, "Onu gayrimenkul ve altyapı sektörleri takip ediyor. Son dönemde özellikle enerji ve altyapı alanında kamu ve özel sektör işbirliği ile önemli projeler yapılıyor. Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Osmangazi Köprüsü, Yeni Havaalanı, İstanbul Avrasya Boğaz Tüp Geçişi, Gebze-İzmir Otoyolu gibi önemli kamu projeleri ile beraber, yenilenebilir enerji projeleri bunlara örnek gösterilebilir" diye konuştu.

Kamu ve özel sektör iş ortaklıklarında, yatırımların finansmanında bankaların sağladığı proje finansmanının önemli bir yer tuttuğunu belirten Erkan, "Bu modelde genel olarak kamu yatırımlarının devlet tarafından düzenlenip denetlenmesi ve özel sektör tarafından yapılması söz konusu. Yeni trendde yatırımlar bu şekilde gerçekleşiyor. Özellikle gelişmekte olan ülkelerdeki altyapı eksikliği kamunun finansmanının yetersiz kalmasına da neden olabiliyor. Bu modelde devletin de üzerinden yük gidiyor. Türkiye'de de bu sayede proje finansmanı hacmi arttı ve giderek de artacak. Devam etmekte olan büyük projeler bu trendi devam ettirecek" dedi.