Ulaşım
14 Ara 2017 12:19 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 05:36

Mega projede dikkat çeken değişiklik

Ulaştırma Bakanı Arslan, 3 Katlı Büyük İstanbul Tüneli'nde daha önce çizilen planda değişikliğe gittiklerini duyurdu.

Mega projede dikkat çeken değişiklik
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, 3 Katlı Büyük İstanbul Tüneli'nin projesinde değişikliğe gittiklerini söyledi. Arslan, daha önce tünelin orta katında bulunması planlanan raylı sistemin teknik çalışmalar sonucu en alt kata alınmasının daha uygun olacağı görüşünde birleştiklerini dile getirdi.

9 raylı sistemle entegre olacak

İncirli'den başlayan metro sisteminin Mecidiyeköy'e kadar gidip, Anadolu yakasına geçtiğinde Söğütlüçeşme'den hem Kadıköy-Kartal hattına hem de Marmaray'a entegre olacağını anlatan Arslan, "Aynı zamanda o hat üzerinde bulunan farklı 9 raylı sistemle de entegre olacak. Günde 6,5 milyon insanın kullandığı raylı sistemlerin birbiriyle entegrasyonu sağlanacak." dedi.

Yap-İşlet-Devret modeli ile yapılacak

Hasdal'dan, TEM'den yer altına girecek tünelin, otomobilleri Anadolu yakasına çıkardıktan sonra Çamlık'ta TEM'e bağlayacağını dile getiren Arslan, projenin Marmaray ile Avrasya tünellerinin bir arada olduğu bir sistem gibi düşünüleceğini söyledi.

Arslan, hattın iki gidiş-iki geliş otomobillere, gidiş-geliş raylı sisteme yani metroya hizmet edeceğini vurgulayarak, projenin sondajlarının, etüt projelerinin yapılması ve yap-işlet-devret (YİD) modeliyle gerçekleştirilecek ihaleye esas dokümanların hazırlanmasına ilişkin süreci başlattıklarını bildirdi.

Önümüzdeki yıl projeye başlanıyor

Bakan Arslan, 1-2 aylık çalışmadan sonra dokümanları hazır hale getireceklerini ve YİD modeliyle ihale etmek üzere süreci başlatacaklarını belirtti.

Arslan, 3 Katlı Büyük İstanbul Tüneli'nin ihalesinin önümüzdeki yılın başında yapılacağını bildirdi.