Sektörel
02 Kas 2015 16:17 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 03:41

Marmarabirlik zeytin alım fiyatı duyurusu

Marmarabirlik, sofralık zeytinde tavan fiyatı 7,90 lira olarak tespit etti

Marmarabirlik zeytin alım fiyatı duyurusu
Marmarabirlik'in 2015-2016 sezonunda ürün alımlarının tavan fiyatı 7,90 lira olarak belirlendi.

Birlikten yapılan yazılı açıklamaya göre, Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa, zeytinin erken olgunlaşması nedeniyle alımlara erken başladıklarını, kampanya kapsamında beyan edilen ürün miktarının 50 bin ton olduğunu bildirdi.

Alım fiyatlarının üreticinin elindeki ürüne göre belirlendiğini aktaran Asa, "Türkiye’de yaşanan istikrar Marmarabirlik’e de yansıdı. Geçtiğimiz yılın fiyatlarına göre bu yıl orta danede yüzde 45, ince danede ise yüzde 75’e varan rekor bir artış yapıldı. Marmarabirlik Yönetim Kurulu olarak bugüne kadar verdiğimiz sözlerin tamamını yerine getirdik. Kampanya öncesinde taban ve orta danede iyileştirme yapacağımızı söylemiştik. Tavan fiyatlar, 180 dane için 7,90 lira, tabanda 410 dane için 3,25 lira, yağlıkta ise 2,70 lira" ifadelerini kullandı.

Asa, Marmarabirlik olarak 2015-2016 yılında toplam 45 bin ton sofralık zeytin alımı için 192 milyon liralık bir bütçeyle yola çıktıklarını belirterek, şunları kaydetti:

"Alınan ürünün durumu ve tutarı değerlendirildikten sonra, ürün alım bedellerinin yüzde 60'ı peşin ödenecek, kalan kısmı da kampanya bittikten sonra değerlendirilecektir. Marmarabirlik'in, ürün ödemeleriyle ilgili herhangi bir sıkıntısı olmayacaktır. Yağlık zeytin fiyatları ise daha önce de söylediğimiz gibi günün piyasa koşullarına göre revize edilebilecektir. Aynı zamanda yağlık zeytin bedelleri, her hafta cuma günü ödenecektir."

Asa, 2015-2016 ürün alım döneminde, ortakların gerçekçi ürün beyanı ile kota sorununu ortadan kaldırdığını vurguladı.

Beyanda bulunmayanlardan ana sözleşme gereği ürün alınmayacağına dikkati çeken Asa, rekolte beyan etmeyip ürün teslimatı yapamayacak ortakların, ilgili kurumlardan rapor alarak bağlı bulundukları kooperatiflere teslim etmeleri gerektiğini kaydetti.