Konut Haberleri
31 Mayıs 2016 14:08 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 04:23

Macaristan'da Üsküdar rüzgarı esecek!

Macaristan Başbakanı Orbán Viktor'un 2013 yılında Türkiye'yi ziyareti ile başlayan Üsküdar ve Kaposvár kardeş şehir ilişkisi bugün ortak kültürel proje çalışmaları ve etkinlikler boyutuna taşındı.

Macaristan'da Üsküdar rüzgarı esecek!
Macaristan Başbakanı Orbán Viktor'un 2013 yılında Türkiye'yi ziyareti ile başlayan Üsküdar ve Kaposvár kardeş şehir ilişkisi bugün ortak kültürel proje çalışmaları ve etkinlikler boyutuna taşındı.

1861 Yılında Kaposvár'da doğan 1927 yılında vefat eden, Post- Empresyonis ve ayrılıkçı özlem temalarının dünyaca ünlü ressamı Rippl-Rónai József adına bu yıl 18. düzenlenen festivali Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen ve beraberindeki sanatçıların katılımı ile coşkulu ve eğlenceli geçti.



Rippl-Rónai József Kültür Festivali açılış merasimi öncesi Üsküdar Belediyesi heyetini Kaposvár Belediye Başkanı Szita Károly makamında kabul edip, sonrasında meclis salonunda karşılıklı heyetlerarası görüşme gerçekleşti.

Çok nitelikli bilim, eğitim ve ekonomi alanlarında işbirliği içerisindeyiz

Kaposvár Belediye Başkanı Szita Károly görüşmede şunları söyledi, '' İstanbul Boğazının nadide kenti Üsküdar ile 2013 yılından  bu yana çok nitelikli bilim, eğitim ve ekonomi alanlarında işbirliği içerisindeyiz. Buna bağlı olarak Marmara Üniversitesi ve Kaposvár Üniversiteleri arasında da işbirliği ilişkisi kuruldu. Geçtiğimiz yıl şehrimizin protokolü ve Belediyemiz heyeti ile Boğaz'ın incisi Üsküdar'ı ziyaret etmiş, çok memnun kalmış ve birçok unutamayacağımız hatıralar ile Macaristan'a dönmüştük. Bu kardeşliğimizin yaşayan bir işbirliği olmasını yürekten diliyorum. Bu kardeş şehir işbirliğimizin iki büyük mimarını, Büyükelçi Kiss Gábor ve Konsolos Osman Şahbaz'a en kalbi saygılarımla teşekkürlerimi sunuyorum. Her ikisi de şehrimizin en saygın fahri hemşehrileridir'' dedi.

İyi ki Kaposvár var, İyi ki Üsküdar var!

Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen konuşmasında, '' Rippl-Rónai Kültür Festivali açılış töreni daveti ve misafirperverlikleri için Kaposvár Belediye Başkanı Szita Károly'a ve heyetine Üsküdarımız adına teşekkür ediyorum. 2014 yılından bu yana bu güzel Kaposvár'a üçüncü gelişim. Üsküdarımız ile fiziki olarak uzak olabilir, ancak ruhi ve kalbi olarak çok yakın bir şehir Kaposvár.
Bu dostluk ve kardeşlik ilişkilerimizi hiçbir karşılık beklemeden fedakarca emek vererek başlatan, canlı tutan Büyükelçi Gábor Kiss'e ve Konsolos Osman Şahbaz'a çok teşekkür ediyorum. İyi ki Kaposvár var, İyi ki Üsküdar var'' dedi.

Gerçekleşmesini arzuladığım birçok hayalim vardı...

Macaristan Kayseri Fahri Konsolosu Osman Şahbaz ise, '' 2013 Yılında kardeşlik ilişkisi başlarken, gerçekleşmesini arzuladığım birçok hayalim vardı. Görüyorum ki, bu hayallerim iki dinamik Başkan tarafından hızlı bir şekilde teker teker hayata geçiyor. İki dost kentte çok güzel sokaklar, caddeler ve harika parklar mevcut. Bunlardan birine Kaposvár diğerine Üsküdar adları verilse, ilelebet bu kentler ve halkların dostluğu birbirinden ayrılmasa. Çiçekler şehri Kaposvár'ın bir sokağına veya parkına

''Üsküdar'' adı, diğer taraftan Boğaz'ın incisi Üsküdar'a da ''Kaposvár'' yakışacaktır'' dedi.
Somogy Bölge Valisi dr. Neszményi Zsolt ise, '' Üsküdar heyetini Kaposvár'da yeniden görmekten büyük mutluluk duyuyorum. İstanbul heyetinin içindeki birçok kişiyi çok yakından ismen tanıyorum. Üsküdar Kaymakamı Sayın Mustafa Güler'e saygı ve selamlarımı iletiyorum. Şehrimizde Üsküdar Parkı olursa o parka giderek daha sık Üsküdar'ı hatırlayacağız'' dedi.

Konuşmaların ardından karşılılı sembolik hediyeler takdim edildi.

Rippl-Rónai József Kültür Festivali açılış merasimine Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, Macaristan Ankara Büyükelçisi Kiss Gábor, Macaristan Fahri Konsolosu ve Türk Macar İşadamları Derneği (TÜMİŞAD) Başkanı Osman Şahbaz, Üsküdar Belediyesi 1.Meclis Başkanı Esat Kalay, Gülsüm Hasbal İsmailoğlu, Halil İbrahim İzgi, Mansuri Yeniay, Yunus Köse, Songül Kavalcıoğlu, Mükerrem Gümüş, Selim Uçar, Ebruzen ve hat sanatçıları Kadife Hoşyiğit, Ümit Coşkunsu, Müzisyenler Hilal Hanife Sağlık, Leyla Erdoğan, Batuhan Ovalı, Somogy Bölge Valisi dr. Neszményi Zsolt, Kaposvár Belediye Başkanı Szita Károly, Başkan Yardımcıları Bohri Zsombor, Oláh Lajosné, Dér Tamás, Dr. Csillag Gábor şehir protokolü ve kalabalık halk topluluğu katıldı.

Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, Macaristan Fahri Konsolosu Osman Şahbaz ve heyet  Kaposvár ziyareti öncesinde TC Budapeşte Büyükelçisi Şakir Fakılı, Yunus Emre Enstitüsü Budapeşte Müdürü Yakup Gül ve Budapeşte'nin 10.Bölgesi Kőbánya'da 480 şehidin bulunduğu Kozma utca Újköztemető mezarlığındaki Galiçya Şehitliği'ni ziyaret etti.

Heyet ayrıca Rippl-Rónai József'in Kaposvár'daki hayattayken atölye ve konut olarak kullandığı, günümüzde müze olan ressamın villasını da gezmeyi ihmal etmedi.
Üsküdar heyeti Kaposvár Rippl-Rónai Kültür Festivali bitiminden sonra Budapeşte üzerinden İstanbul'a döndü.