Konut Haberleri
31 Tem 2015 07:35 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 03:01

Zehir saçan Kurbağalıdere'ye metro çözümü

Kadıköy'de yıllardır çalışmaları tamamlanmayan ve Marmara Denizi'ne zehir saçan Kurbağalıdere için metro tüneli inşaatlarında kullanılan TBM (Tünel Sondaj Makinası) ile kanal açılıyor.

Zehir saçan Kurbağalıdere'ye metro çözümü
2015 yılı sonunda tamamlanması planlanan kapalı kanal yardımı ile kötü koku saçan atık suların kontrol altına alınması hedefleniyor.

Kirlilik ve sudaki oksijen oranındaki azalma nedeniyle köpüren ve çevre sakinlerinin kötü koku nedeniyle ciddi rahatsızlık yaşadığı Kurbağalıdere, Kadıköy-Maltepe-Ümraniye'deki derelerin aktığı 67 kilometre uzunluğundaki geniş bir havzayı kapsıyor. Dere kesitinin darlığı nedeniyle, atık su ve yağış miktarını taşıyamayan Kurbağalıdere'nin bazı kesimlerinin genişletilmesi gerekiyor. Ancak Kadıköy'ün en önemli bölgelerinden geçen Kurbağalıdere çevresinde SİT alanları ve yüksek kamulaştırma maliyetleri bulunan araziler yer alıyor.

İstanbul'daki metro inşaatlarının yapımında kullanılan TBM (Tünel Sondaj Makinası) ile, atık su ve yağmur sularının kolektör hattına alınarak yeraltından akışı için çalışmalar başlatıldı. Dere tabanında biriken ve kötü kokuya neden olan atıkların, kanala temiz su pompalanması ile temizlenmesi hedefleniyor. İBB'ye göre şu ana kadar temizlik çalışmalarında 1094 kamyon çamurun çıkarıldığı dere ıslah çalışmasının ilk etabı yüzde 90 oranında tamamlandı. Projenin 2015 yılı sonunda tamamlanması hedefleniyor.

Geçtiğimiz ay gündem dışı söz alarak konuyu İBB Meclisi'ne taşıyan Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu, 3 yıl önce İSKİ tarafından Kurbağalıdere'de başlatılan ıslah çalışmalarının yanlış yürütülmesinden dolayı tüm kanalizasyon sularının Marmara Denizi'ne akarak ciddi bir tehlike oluşturduğunu belirtmişti.

İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi'nin konuya acilen el atması gerektiğini söyleyen Nuhoğlu, “3,5 kilometrelik dere ıslah hattı ise 3 yıldır hala bitirilemedi. Biz bu kirliliği yaşamak zorunda değiliz. Kadıköy bürokratlar tarafından özellikle ihmal edilip, yapılmıyor. Bu nedenle çalışmaların özellikle böyle bırakıldığını düşünmeye başladım. Bu meclisin bu duruma el atması gerekiyor. Çok basit bir sorun. Çok yavaş bir çalışma sürüyorö ifadelerini kullanmıştı.