Konut Haberleri
17 Eyl 2014 16:42 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 01:51

Krediyle konut alanlar dikkat!

Kredi borcunuzun son taksidini ödedikten sonra evinizdeki ipoteği kaldırmayı unutmayın.

Krediyle konut alanlar dikkat!
Bir taşınmazın ileride doğacak bir borç için teminat olarak gösterilmesi durumuna ipotek denmektedir. Banka, kamu ve benzeri kurum ve kuruluşlarca bireysel kredilendirme ihtiyaçlarında sıkça kullanılan bir yöntem olmasının dışında ticari faaliyetlerde de teminat istenen durumlarda taşınmazlara İpotek konabilir.

Banka kredisiyle alınan konutlarda banka size verdiği krediyi teminat altında tutmak için satın aldığınız eve ipotek koymaktadır.

Kredi borcunuzun son taksitini ödedikten sonra İpotek Fek Ücretini ödeyerek evinizin üzerindeki ipoteği kaldırmayı unutmayın. Borcunuzun bitmesiyle düşülen rehavet genelde bu işlemin atlanmasına neden oluyor. Fek işlemi kelime anlamıyla kaldırma, iptal etme, bozma şeklinde açıklanmakta. Yani ipotek kaldırma derken ipotek fek işleminden bahsederiz.

İpotek fek kaldırma işlemi bankaların şubeleri ve genel müdürlükleri arasındaki iç yazışmalardan sonra, taşınmazın üstündeki ipoteğin kaldırıldığının tapuya bildirilmesi ile son buluyor. Bu işlemler için pek çok bankada ekstra bir ücret talep edilmemekte. Ancak kredinizi alırken bankanıza ipotek fek kaldırma işlemi ücretinin tarafınıza mı yoksa bankanıza mı yansıyacağı konusunu sormayı yine de ihmal etmeyin. Bunu bir ayrıntı olarak düşünür ve üzerinde durmazsanız ilerde ciddi sorunlarla uğraşmak zorunda kalmanız mümkün.

Banka kredisiyle satın aldığınız evinizde gönül rahatlığıyla oturmanız için yapmanız gereken son işlem borcunuzun bittiğini gösteren bir kağıt ile bankanızdan taşınmazın bağlı olduğu ilçe tapusuna  bildirimini istemek.