Konut Haberleri
09 Eki 2015 17:20 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 03:33

Kredi notu düşenler dikkat!

Kredi kullanım aşamasında banka ilk olarak tüketicinin kredi notunu sorgular. TC kimlik numarası ile yapılan bu sorgulamaya KKB Sorgulaması denir. Peki kredi notu neden düşer?

Kredi notu düşenler dikkat!
Kredi taksitlerinde yaşanan gecikmeler, kredi kartı borcunun asgari tutarını ödenmesi ya da mevcut borçların ödenememesi durumundan dolayı yasal / icra takibine maruz kalınması, su, elektrik, doğalgaz ve
 
cep telefonu faturalarının zamanında ödenmemesi kredi notunu olumsuz etkileyen unsurlardır. Kredi taksitlerinde yaşanan gecikmeler, kredi kartı borcunun asgari tutarını ödenmesi ya da mevcut borçların ödenememesi durumundan dolayı yasal / icra takibine maruz kalınması, su, elektrik, doğalgaz ve cep telefonu faturalarının zamanında ödenmemesi kredi notunu olumsuz etkileyen unsurlardır. Bu durumların sık yaşanması zaman içinde kredi notunun düşmesine neden olur.
 
Kredi kullanım aşamasında banka ilk olarak tüketicinin kredi notunu sorgular. TC kimlik numarası ile yapılan bu sorgulamaya KKB Sorgulaması denir. Kredi Kartı Kayıt Bürosu'ndan yapılna bu sorgulama sonucunda elde edilen puan, bankanın kredilendirme koşullarıyla birlikte değerlendirilir ve elde edilen puan, tüketicinin kredi notunu oluşturur. Kredi notu tüketicinin bir anlamda risk profilini oluşturur. Banka, kredi kullanacak kişi kredi taksitlerini zamanında ödeyebilir mi sorusunun cevabını kredi notuna göre değerlendirir.
 
KrediPazari.com'dan edinilen bilgilere göre harcamalarını nakit yapan ve hiç kredi kartı kullanmamış kişilerin kredi notu çok düşük çıkabilir. Çünkü Kredi Kartı Kayıt Bürosu adından da anlaşılacağı üzere kredi kartı ödemelerinin takibini yapar. Hiç kredi kartı kullanmamış kişinin Kredi Kartı Kayıt Bürosu'nda kaydı olmayacağı için buna karşılık gelen puanı da olmayacaktır. Bu durumda müşteri, riskli müşteri profilde değerlendirilecektir ve kredi kullanamayacaktır. bu durumda hiç kredi kartı kullanmamış tüketicinin bu durumu bankaya önceden bildirmesi ya da bir kredi kartı edinerek min 6 ay düzenli ödeme yapması ve kredi notunu istenilen düzeye getirmesi gerekebilir.
 
Özetle, banka açısından güvenilir müşteri profiline girebilmek için düzenli bir banka ürünü kullanıcısı olmak gerektiği unutulmamalıdır. Bireysel kredi, taşıt kredisi ya da konut kredisi başvurusunda bulunmadan önce Findeks kredi notu sorgulama aracı ile kredi notu öğrenilerek, finansal işlemler ona göre yapılmalıdır. Elde edilen risk raponuna göre belirli aralıklarla Findeks'ten not danışmanlığı hizmeti de alabilir. Not danışmanlığı hizmeti, kredi notu düşük olan ve bu yüzden kredi alamayan ve bankalardan olumsuz yanıt alan tüketicilere nasıl bir yol izlemeleri gerektiği konusunda yardımcı olmaktadır.
KrediPazarı