Ekonomi
25 Eyl 2016 16:30 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 04:41

Kredi kartı borcu olanlar dikkat! Hepsi yapılandırılacak...

Borçlu durumdaki tüketici lehine "nefes aldıracak", kredi kartı ve tüketici kredilerinde 72 ay taksit imkanı getiren Ekonomi Koordinasyon Kurulu kararı kapsamında 17,5 milyar liralık borç yapılandırılacak.

Kredi kartı borcu olanlar dikkat! Hepsi yapılandırılacak...
Kredi kartı ve tüketici kredisi  bakiyelerini ödemekte zorlanan vatandaşların borçlarının 72 ay vadeyle  yapılandırılmasına ilişkin karar kapsamında 17,5 milyar liralık borç  yapılandırılmayı bekliyor.

Yapılandırmanın detaylarının Bankacılık Düzenleme ve Denetleme  Kurumu'nun (BDDK) ilgili düzenlemesinin ardından netleşmesi bekleniyor. Borçlu  durumdaki tüketici lehine "nefes aldıracak" uygulamaların yer alacağı  düzenlemeler, ihtiyaç kredilerini ve bireysel kredi kartlarını kapsayacak.

21 Eylül'de alınan Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK) kararları sonucu,  kredi kartlarının mevcut borç bakiyeleri, kart hamilleri tarafından talep  edilmesi durumunda bir defaya mahsus en fazla 72 ay ile sınırlı olmak üzere  bankalar tarafından taksitlendirilecek. İhtiyaç kredilerinin borç bakiyelerinin  de borçlu tarafından talep edilmesi durumunda en fazla 72 ay ile sınırlı olmak  üzere yeniden yapılandırılabilmesine imkan sağlanacak.

BDDK verilerine göre, takipteki ihtiyaç kredileri 10,3 milyar lira ve  takipteki bireysel kredi kartları 7,2 milyar liraya kadar çıkıyor. Türkiye  Bankalar Birliği (TBB) Risk Merkezi'nin Temmuz 2016 verilerine göre, bankalar ve  banka dışı finansal kuruluşlar tarafından kullandırılan ihtiyaç ve diğer krediler  19,3 milyon kişiyi, bireysel kredi kartları ise 22,1 milyon kişiyi oluşturuyor.

Konuya ilişkin AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Bankalararası Kart  Merkezi (BKM) Genel Müdürü  Soner Canko, 21 Eylül'de alınan Ekonomi Koordinasyon  Kurulu (EKK) kararları neticesinde, kredi kartlarında 9 ay olarak uygulanmakta  olan genel taksit sınırının 12 aya çıkarıldığını anımsatarak, "Yeni EKK  kararlarına göre, sektör ve ürün bazında farklı taksit uygulamalarının korunması  öngörülmektedir. Gıda, akaryakıt ve telekomünikasyon ürünlerinde ise taksit  imkanı olmayacağını öğrenmiş bulunuyoruz. Alınan bu tedbirlere ilişkin  düzenlemelere son halinin verilmesini ve yayınlanmasını yakından takip  ediyoruz. Açıklanan bu düzenleme planlarının ülkemiz ekonomisini canlandırmak  üzere olumlu katkılar yapması beklenmektedir." dedi.

"MÜŞTERİLERİN BÜYÜK KISMININ BU FAYDADAN YARARLANACAĞINI  ÖNGÖRÜYORUZ"

AA muhabirinin konuya ilişkin sorularını yanıtlayan Albaraka Türk  Genel Müdür Yardımcısı Bülent Taban, EKK’nın kararlarını olumlu karşıladıklarını  belirterek, "Özellikle kredi kartı taksit sayısının 12’ye kadar çıkartılması,  tüketici kredilerinin 48 aya çıkması ve konut kredilerinde peşinat oranının yüzde  20’ye çekilmesi bireysel müşterilerin finansal ihtiyaçlarını daha rahat bir  şekilde karşılamasını sağlayacaktır. Bununla birlikte tüketimde yaşanacak artış  ekonominin daha da genişlemesini beraberinde getirecektir. Bu kararlar ile  birlikte bankamızda da çalışmalara başladık." diye konuştu.

Taban, bireysel bankacılık ürünlerinde alınan kararlar ile ilgili  şimdiden gerekli altyapı süreçlerinin iyileştirilmesi ve müşteri bilgilendirme  iletişim planlarını hazırlamaya başladıklarını aktararak ilgili kararlar resmi  gazetede yayınlanır yayınlanmaz yeni koşulları en hızlı şekilde müşterilerine  sunmayı planladıklarını ifade etti.

Bu kararlarla birlikte ilgili sektörlerde yaşanacak hareketliliğin  bankalarda dolaylı olarak bireysel finansman taleplerinde artışa neden olacağına  işaret eden Taban, kredi kartı kullanımlarında ve tüketici kredilerinde yaşanacak  olan artışların kredi hacimlerinin yükselmesini sağlayacağını söyledi.

Hacimlerin yükselmesinin banka karlılığına pozitif bir etkisinin  olacağına dikkati çeken Taban, bu kararların, kredi kartı borç ödemelerinde sorun  yaşayan müşterilerinin daha sonraki süreçlerde finansal başvuru  değerlendirmelerinde problem yaşamamaları adına olumlu yönde değerlendirildiğini  vurguladı.

Bülent Taban, yapılandırmayla tüketicilerin hem ödemelerini uygun hale  getirmiş olacağını hem de finansal hareketlerinde olumsuz kayıt oluşmadan  borçlarını kapayacak pozisyona geleceklerini belirterek, "Kredi kartı borcu olan  müşterilerin büyük bir kısmının sağlanan bu faydadan yararlanacağını  öngörüyoruz." dedi.

DenizBank Ödeme Sistemleri ve Şube Dışı Kanallar Grubu Genel Müdür  Yardımcısı Ayşenur Hıçkıran ise 2014'den itibaren uygulanan ekonomik tedbirlerin  olumlu sonuçları sonrasında, kredi kartları ve tüketici kredilerinin taksit  sayıları konusundaki düzenlemelerin memnun edici bir gelişme olduğunu söyledi.

Taksit sayısının artırılmasının müşterilere ödeme kolaylığı  sağlayacağını belirten Hıçkıran, "Öte yandan, kredi kartlarında taksit sayısının  artışı limit kullanım oranlarını da arttırarak kredi kartı kullanılabilir  limitlerinin azalmasına yol açacaktır. Bu kapsamda, kredi kartı toplam sektör  limitinin gelirin 4 katı ile sınırlanmasında olası bir düzenleme yapılması,  taksit düzenlemesinin ekonomiye olan katkısını artıracaktır. Bir başka etken  olarak da taksit sayısının uzaması ile birlikte kredi kartı asgari ödeme  limitlerinin yüzde 40’tan aşağıya çekilmesi durumunda bu pozitif etki katlanarak  artacaktır." diye konuştu.

Hıçkıran, çalışmanın içeriğiyle ilgili şu bilgileri verdi:

"EKK'da alınan kararlarda kredi kartlarında yerli üretime dayanan  sektörlerde taksit sayısının artırılarak büyümenin teşvik edilmesi, ithalata  dayalı sektörlerde ise taksit sayısının azaltılarak cari açığın azaltılması  hedeflenmiştir. Bu kapsamda, kredi kartlarında genel taksit sınırı 9 aydan 12 aya  çıkarılmıştır. Beyaz eşya dışında elektronik eşya ve bilgisayar alımında taksit  sayısı 6 aya düşmektedir. Yurt dışında yapılan harcamalar, alkollü içecek  alımları, kozmetik ve ofis malzemesi alımları ve doğrudan pazarlama ile ilgili  harcamalara taksit yasağı getirilmiştir.

Havayolları, seyahat acenteleri, taşımacılık, konaklama, sağlık, kulüp  ve derneklere yapılan ödemeler ve vergi ödemeleri ise 9 ay taksit sınırına tabi  olmaya devam edecektir.  Tüketici kredilerinde ise taksit sayısı 36 aydan 48 aya  çıkarılmıştır. Taksit düzenlemesine ek olarak ayrıca son dönemde bir güzel  çalışma olarak, müşterilerin gelir teyidinin yapılamadığı durumlarda  verilebilecek toplam kredi kartı limitinin bin liradan bin 300 liraya çıkarılması  da yine pozitif bir gelişmedir."

Bu düzenleme ile kredi riskinin bankacılık sistemi dışına taşınmasının  önlenmesi ve  aynı zamanda müşterilere ödeme kolaylığı sağlanmasının, sonuç  olarak da gecikmiş kredi alacaklarının azaltılmasının amaçlandığını aktaran  Hıçkıran, bankaların artan taksit sayılarıyla krediyi fonlama maliyetlerinin de  artacak olması nedeniyle, düzenlemenin bankaların karlılığından çok müşterilerin  ödeme performansına katkısı olacağını kaydetti.

Hıçkıran, yapılandırmalarda yaklaşık yüzde 15 oranında bir artış  öngördüklerini dile getirerek, "Şu anki yapılandırma faiz oranlarından farklı bir  oran olmasını ve bilançoya etkisi olmasını beklememekteyiz. Bu konudaki  gelişmeleri takip edip ona göre ilerleyeceğiz." dedi.