Kent Haberleri
26 Ağu 2015 16:48 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 03:13

Kosova'daki Yanova Murat Bey Cami restore edildi!

TİKA tarafından aslına uygun olarak restore edilen cami, ek bina ve çevre düzenlemesiyle Yanovalıların hizmetine sunuldu...

Kosova'daki Yanova Murat Bey Cami restore edildi!
Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından restore edilen Kosova'daki Yanova Murat Bey Cami ibadete açıldı.

TİKA'dan yapılan açıklamada, restorasyon, ek bina yapımı ve çevre düzenlemesi çalışmaları tamamlanan Yanova Murat Bey Cami'nin ibadete açıldığı bildirildi.

Osmanlı dönemine ait mimari özelliklerini yapılan bilinçsiz tadilatlar nedeniyle kaybeden caminin, kaynaklarda madenci yerleşim yeri olarak geçen Yanova'nın merkezinde bulunduğu belirtildi.

Aslına uygun olarak yürütülen restorasyon çalışmaları sayesinde, harap halden kurtarılarak ibadete açılan cami, Yanovalıların beğenisini kazandı.

Restorasyon çalışmaları kapsamında caminin mihrabı, minberi, kürsüsü, kadınlar mahfili, son cemaat mahalli ve diğer ahşap çalışmaları yapıldı. Cami, yapısına uygun kalem işleriyle süslenirken avizeler ve cami halısı da yenilendi.

Kuran Kursu olarak da kullanılabilecek çok amaçlı bir salon, gasilhane ve kapalı tuvaletlerin de bulunduğu bir ek bina inşa edilen cami külliyesinde, çevre düzenlemesi ve önünden geçen derenin ıslahı da yapılarak, bahçe için alan kazandırıldı.

- Kenya'da temin edilen çöp kamyonlarının kullanımına ilişkin eğitim verildi

Öte yandan, su, kanalizasyon ve katı atık alanlarında incelemede bulunmak için Kenya'ya giden teknik heyet, TİKA'nın temin ettiği 6 sıkıştırmalı çöp kamyonunun periyodik bakımı ve verimli kullanılmasına yönelik eğitim verdi.

Kenya'nın doğu ve kuzeydoğu bölgelerinde yer alan ve ülkenin en az gelişmiş yerlerinden olan İsiolo ve Garissa eyaletlerine giden heyet, ayrıca su, kanalizasyon ve katı atık alanlarındaki ihtiyaçları da tespit ederek, bölgeye yönelik bir master plan hazırladı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ile İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ) yetkililerinden oluşan heyet, vahşi çöp depolama sahalarının insan ve çevre sağlığına uygun standartlara dönüşümü için yapılması gerekenler ve plastik atıklardan geri dönüşümüne dair yetkililere bilgi verdi. Çevre kirliliğinin önlenmesini de öngörerek hazırlanan kapsamlı master plan, ilgili eyaletlerin valilikleri ile paylaşıldı.