Ulaşım
19 Şub 2014 16:24 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 00:54

Köseköy-Gebze YHT hattında sona geliniyor

Ankara-İstanbul Yüksek Hızlı Tren Projesi'nin son etabı olan Köseköy-Gebze Hattı’nın altyapısı yüzde 99 oranında tamamlandı

Köseköy-Gebze YHT hattında sona geliniyor
Ankara-İstanbul Yüksek Hızlı Tren Projesi'nin son etabı olan Köseköy-Gebze Hattı'nın altyapısı yüzde 99 oranında tamamlandı. Ancak, kamuoyunda oluşan beklentinin aksine hattın açılışı yerel seçimlerden önce yapılmayacak. Ankara-İstanbul arasını 3 saate indirecek 523 kilometrelik Ankara-İstanbul YHT Projesi'nin son bölümü olan Köseköy-Gebze Hattı 13 Mayıs'ta bitirilecek. 5.1 milyar TL'ye mâl olacak İstanbul-Ankara YHT Hattı'nın son etabı olan Köseköy-Gebze bölümü 53 kilometre uzunluğunda. Toplam 153 milyon euroluk projenin 124 milyon eurosu Avrupa Birliği (AB) hibesinden karşılandı. Hat tamamlandığında Ankara-İstanbul-Gebze ve ardından Marmaray ile Boğaz Köprüsü'ne bağlanacak.

Çalışmalar kapsamında 1890 yılında inşa edilen Köseköy-Gebze arasındaki mevcut hat, 122 yıl sonra yeniden yapılarak fiziki ve geometrik şartları Yüksek Hızlı Tren işletmeciliğine uygun hale getirilmişti. Elektrifikasyon çalışmalarının devam ettiği projenin, sinyalizasyon ve telekomünikasyon sistemlerinin bilgisayar ortamında tasarımıyla program arayüz çalışmaları sürüyor. Altyapısı yüzde 99 oranında tamamlanan hat üzerinden mayısa kadar sadece test amaçlı sürüş yapılabilecek. Elektrifikasyon çalışmalarının martta tamamlanması bekleniyor. Hızı 250 kilometrenin üstünde olacak Ankara-İstanbul arası YHT ile günde 50 bin yolcunun taşınması planlanıyor.

Dünya