Ulaşım
02 Mar 2014 10:11 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 00:55

Körfez Yolu'nda son durum!

İstanbul-İzmir arasını 3.5 saate indirecek olan Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu Projesi'nin yüzde 40'ı tamamlandı. Çalışmalar neredeyse 24 saat devam ediyor.

Körfez Yolu'nda son durum!
Türkiye'nin en büyük otoyol projesi olan Gebze - Orhangazi - İzmir Otoyolu (İzmit Körfez Geçişi ve Bağlantı Yolları dâhil) Yap - İşlet - Devlet Projesinde çalışmalar tüm hızıyla devam ediyor. İstanbul - İzmir arasını 3.5 saate indirecek olan projenin yüzde 40'ı tamamlandı. Kaytazdere'de ıslak havuzda yüzdürülen 25'er tonluk 2 keson (Temel) Mart ayında düzenlenecek özel bir törenin ardından, 10'ar gün arayla 40 metre derinliğindeki deniz tabanına batırılacak. Asma köprü güney şantiyesindeki kuru havuzda 1. aşama imalat çalışmalarının tamamlanmasının ardından kesonların (Temel) üzerinde bulunan çelik şaftlar 2 metre denizin üzerinden gözükecek.

BETON ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR

Projenin Gebze - Orhangazi - Bursa kesiminde toprak işleri çalışmaları devam ediyor. Asma köprü kule, tabliye ve ana kablo çelik imalat çalışmaları süren proj kapsamında 12 adet köprü, 5 adet üst geçit ve 117 küçük sanat yapıtında çalışmalar sürüyor. Köprünün ayaklarının yerleştirileceği Kuzey ve Güney ankraj bölgelerinde kazı çalışmaları tamamlanmış olup, beton imalat çalışmaları devam ediyor. Mart ayı içerisinde denizin içerisinden ayaklar gün yüzüne çıkmış olacak.

SAMANLI TÜNELİNİN YÜZDE 94'Ü TAMAMLANDI

Çalışmalar tüm hızıyla devam ettiği Samanlı Tünelinde, 6 bin 582 metre ilerleme sağlandı. Samanlı Tüneli'nde toplamda çalışmaların yüzde 94'lük kısmı tamamlandı. Selçukgazi Tüneli giriş ve çıkış kısımlarındaki kazık imalatlarının tamamlanmasından sonra, tünel kazı çalışmalarına başlanacak. Belkahve Tüneli'nde ise giriş ve çıkış bölgelerinde 3 ayrı alanda tünel kazı çalışması devam ediyor. Sözkonusu tünelde bugüne kadar 300 metre ilerleme sağlandı.

24 SAAT MESAİ, İŞ KAZASI YOK

Gebze - Orhangazi - İzmir Otoyolu Projesinde çalışmalar 24 saat aralıksız devam ediyor. Projede 4 bin 500 civarında işçi görev yapıyor. Şantiye alanında güvenlik tedbirlerine yoğun hassasiyet gösteriliyor. Projenin başından itibaren ciddi bir iş kazası yaşanmaması, güvenlik tedbirlerin fazlasıyla alındığını ortaya çoydu. Son zamanda hayata geçirilen Marmaray, Metro, Körfez Karayolu gibi büyük projelerde iş kazası iş güvenliği ile önlemlere ne denli uyulduğunu ortaya koymakta.

6 DAKİKADA GEÇİLECEK

Çalışmaları devam eden ve 580 ton ağırlığında olan çelik şaftların yerleştirilmesi için Hollanda'dan özel vinç getirildi. 16 metre çapında ve 27 metre uzunluğundaki vinç, 2 bin tonu kaldırma kapasitesine sahip.

Körfez, karayolu ile 1,5 saatte, denizyolu ile bekleme süreleri dahil 1 saatte geçiliyor. Çalışmaları devam eden asma köprü ile ise 6 dakikada geçilecek.

Hamdi Koçoğlu/ Yeni Şafak