Emlak Konut
05 Mayıs 2015 14:56 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 02:38

Konutta bir devrin sonu!

Ön ödemeli konut satışlarında artık dairenin ve eklenti alanlarının net ve brüt metrekarelerinin ayrı ayrı belirtilmesi zorunlu olacak.

Konutta bir devrin sonu!
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Mesleki Hizmetler Genel Müdürü Selami Merdin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği'nde konutların kendisinin, eklenti kısımlarının ve bu ikisinin toplamının net ve brüt alanlarının tanımları olduğunu söyledi.

Merdin, müteahhitler veya satıcılar tarafından bu bölümler ayrı ayrı belirtilmediğinde veya ön ödemeli satışlarda direkt brüt metrekare söylendiğinde daha sonra ihtilaf doğabildiğini dile getirdi.

Ön ödemeli konut satışında müteahhitlerin toplam brüt alanı belirtebildiğini kaydeden Merdin, alıcıların bu rakamı net alan zannettiğini, bu rakamın içerisinde eklentilerin, duvarların ve ortak kullanılan alanların da bulunduğunu aktardı.

Merdin, "Normalde net 125 metrekareye sahip bir daire brütte 135-140 metrekaredir. Merdiven holleri, kapıcı dairesi ve eklentileriyle birlikte dairenin alanı 200 metrekareye ulaşır. Satışta, bu ortak alanlar dahil edilerek 200 metrekarelik daire sözü verilebiliyor" diye konuştu.

Bunun, bilerek yapıldığında dolandırıcılığa, bilmeden yapıldığında ise yanlış bilgilendirmeye girdiğini vurgulayan Merdin, böyle durumlarda alıcı ile satıcının mahkemelik olabildiğini, anlaşmazlığın çözümünün uzun süreler alabildiğini kaydetti.

Merdin, bu konudaki ihtilafların giderilmesi için Ön Ödemeli Konut Satışları Hakkında Yönetmelik uyarınca genelge yayımlandığını belirterek, şöyle devam etti:
"Ön ödemeli konut satışlarında imzalanan tüm sözleşmelerin ekine dairenin, dükkanın net yani çıplak metrekare alanının belirtilmesi zorunlu olacak. Bu bağımsız dairenin yanı sıra yönetmeliğe göre eklenti yani o daireye özel ayrılan otopark, depo gibi eklentilerin net alanı, bu bölümlerin toplam net alanının da belirtilmesi mecburi olacak. Ayrıca bağımsız daire veya dükkanın brüt alanı, eklenti bölümünün brüt alanı ve bu ikisinin toplamının belirtilmesi de zorunlu olacak. Satıcılardan bu 6 kalemin belirtilmesini istiyoruz. Yani alınacak konutla ilgili tüm metrekarelerin sözleşmede yer alması zorunlu kılındı."

Merdin, genelge uyarınca sözleşme düzenlenmeden en az bir gün önce tüketiciye bağımsız bölüm planı, vaziyet planı, kat planı ve mahal listesinin de verilmesinin zorunlu olduğunu bildirdi.

Merdin, genelgenin belediye, il özel idareleri, organize sanayi bölge müdürlükleri, serbest bölge müdürlükleri gibi yapı ruhsatı düzenlemeye yetkili tüm idarelere, büyükşehir belediyelerine ve noterlere gönderildiğini söyledi.