Konutder Kapatıldı! Gyoder İnceleniyor Mu?

15 Temmuz darbe girişiminin faili Fethullahçı Terör Örgütü Paralel Devlet Yapılanması'nın (FETÖ PDY) Türkiye Cumhuriyeti için ne kadar büyük bir tehlike olduğu çok daha iyi anlaşıldı. Hükümet de Olağanüstü Hal Kanunu çerçevesinde çok daha hızlı kararlar alarak uyguluyor.

Bu kapsamda, inşaat ve gayrimenkul sektörüne dönük daha önce başlayan soruşturmaların devamı olarak önce Konut Geliştiricileri Derneği (KONUTDER) kapatıldı. Aslında hiç kimse bu kadar ağır bir karar beklemiyordu ama büyüklerimizin elbette bir bildiği vardı. Şimdilerde sektörde şirket ve sivil toplum örgütü bazında önemli bir takip ve araştırma sürecinin devam ettiği bildiriliyor.

Güvenilir haber kaynaklarına göre; Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) ile ilgili de önemli bir ön inceleme devam ediyor. Yetkililerin özellikle 15 Temmuz öncesinde GYODER yönetiminin, hükümete muhalif tavır alması için baskı uygulayan bazı yönetim kurulu üyelerini dikkatle izlediği bildiriliyor.

Bu konudaki en ilginç tartışma 10 Mayıs 2016'da Raffles Otel'de düzenlenen 15'inci Gayrimenkul Zervisi'nde Gyoder Başkanı Aziz Torun'un konuşmasından sonra çıkmıştı. Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Mehmet Ceylan, Aziz Torun'un konuşmasına tepki göstermişti. Zirvede Torun, "Satıyoruz yapıyoruz, bu model bundan sonra bizi yarı yolda bırakabilir" demişti.

Ceylan ise, Başkan Torun'u hükümetin sektör için yaptıkları ve sektörün son 10 yılda ulaştığı başarıyı anlatmak yerine bardağın boş tarafını göstermekle suçlamıştı. Kürsüde yaşanan bu atışmanın ardından Başkan Torun, Bakan Yardımcısı Ceylan ile özel bir toplantı yapmıştı. Aynı anlarda, bazı GYODER üyelerinin kulislerde, 'deniz bitti, batıyoruz, kimse konuşmuyor. Başkanı nihayet hükümete karşı konuşturabildik' şeklinde ileri geri sözler sarf etmişti.

KAMPANYA DA İNCELENİYOR
Ayrıca, 15 Temmuz darbe girişimi sonrası vatandaşlara moral olsun diye Emlak Konut'un başlattığı 'dileyene 0.70 faizle dileyene de enflasyona endeksli 120 ay vadeli konut satış kampanyasının' ardından GYODER'in ilan ettiği benzer kampanya da eleştiriliyor. Sözkonusu kampanya öncesi bazı GYODER üyelerinin en azından böyle bir kampanyada son dönemde ciddi zamlanmış konut fiyatlarında indirim de yapması gerektiği belirtiliyor. GYODER üyeleri bunu yapmak yerine, birçok projede daha düşük faizle yürüttükleri kampanyaları bir kenara bırakarak pozitif bir adım atmış gibi algı oluşturduğu ve fırsattan yararlandığı iddia ediliyor.