Sektörel
31 Mar 2014 10:22 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 00:57

Konut sektörünü neler bekliyor?

Türk inşaat sektörünün önemli oyuncuları, mevcut ekonomi ve siyasi gündemin gayrimenkul sektörüne olan etkisiyle ilgili açıklama yaptılar.

Konut sektörünü neler bekliyor?
Baysaş Yönetim Kurulu Başkanı Şemsetin Aydın: 2014 yılının başından itibaren Türkiye’de siyaset gündemi ekonomi gündeminin önüne geçti. Bu sürecin gayrimenkul sektörüne olumsuz etkileri olabilir ancak, konut talebi ve ihtiyacı dikkate alındığında gayrimenkul sektöründe satışlar devam edecek. Birçok şirket, yeni proje lansmanlarını yerel seçim sonrasına öteledi. Nisan ayıyla birlikte birçok yeni konut projesi satışa sunulacak. Biz de Fikirtepe’deki kentsel dönüşüm projesinde ruhsat aşamasına geldik. Nisan ayında ön satışlara başlayabiliriz. Özellikle kentsel dönüşümde bakanlığın kimi yetkilerini yerel belediyelere devretmesinin ardından, yerel seçimlerden sonra kentsel dönüşüm hız kazanacak. Özellikle Fikirtepe gibi merkezi lokasyonlarda gerçekleşen kentsel dönüşüm projeleri gerek yatırımcılar, gerekse de oturum amaçlı ev almak isteyen tüketicilerden yoğun talep görecek.

Demirbaş Yapı Sefa Demirbaş:  Seçim sonrası gayrimenkul sektöründe pozitif bir hareketlenme göreceğimizi düşünüyorum. Konut kredilerindeki faiz artışı ve  ülke üzerindeki siyasi belirsizliklerden ötürü (yerel seçimler vs..) beklenen havayı yakalayamadık. Fakat bu talep yok, sektör küçülecek veya satış olmayacak anlamına gelmiyor. Yatırımcılar alımlarından vazgeçmedi,  sadece erteledi. Bununla beraber firmalar da faiz oranları için kampanyalar gerçekleştirirlerse faiz artışından doğan problemleri ortadan kaldırmış olurlar. Sonuç olarak seçimlerden sonra sektör eskisi gibi hız kazanacaktır. İnşaat sektörünün Türkiye ekonomisinin lokomotifi olduğunu unutmamak lazım. Fiyatlara gelince; çok yakın zamanda değil ama fiyatlarda bir artış olacaktır. Bunun sebebi ise döviz artışının inşaat maliyetlerine ciddi etki etmesidir. Aralık ayındaki maliyetlerimiz ile güncel maliyetler arasında en az yüzde 20’lik bir fark oluştu. Bunu şimdilik firmalar yatırımcılara yansıtmayacaktır fakat uzun vadede mutlaka fiyatlarda artış olacaktır. Bu yüzden yatırım yapmak için çok doğru bir zamanda olduğumuzu düşünüyorum.

E7 Grup’un kurucu ve CEO'su Ersin Aydeniz: Ocak ayından bu yana yavaşlayan gayrimenkul sektörünün seçimlerden sonra güçlenecek istikrarlı yapı sayesinde hız kazanacağına inanıyoruz. Çünkü bu süreçte döviz fiyatlarındaki artış ve borsadaki düzensiz seyirden en çok etkilenen inşaat sektörü ve buna bağlı sektörler oldu. Ancak yerel seçimlerin hemen sonrasında özellikle satışlarda artan bir ivme yakalanacağını ve birçok yeni projenin de satışa çıkacağını biliyoruz. Bu dalgalanmanın durulmasıyla birlikte mevcut ve yeni lanse edilecek yatırımların satışı hızlanacak. Ancak gayrimenkul sektörünün maliyetinde dövize bağlı birçok unsur olduğu için, hem sezonun gelmesi hem de döviz altın ve borsadaki iniş çıkışlar sebebiyle fiyat artışlarının kaçınılmaz olduğunu düşünüyoruz.

Erguvan İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Emre Maraşlı: Seçimlerden sonra sektörün proje üretimi anlamında az da olsa yavaşlayacağını düşünüyorum. Sektörün yavaşlaması konut almayı düşünenler için olumlu değil tabii. Çünkü bu tip yavaşlamalar konut arzını azaltıp, konut fiyatlarını artırıyor. Bu yavaşlamanın önüne düşük mortgage kredileri geçebilir diye düşünebilirdik fakat merkez faizin 12.5’e çıkmasıyla o da hayal oldu. Her şeye rağmen sektöre nefes aldıracak şey; Haziran ve Aralık aylarından beri ertelenen; oturmayı düşünenler ve Borsa/Altın/Döviz'den bıkmış tüm yatırımcıların seçim sonrası konut alımı yapacak olmaları. Biz ekip olarak kendimizi hazırladık. Nisan ayı boyunca lansman öncesi satışları yapacağız, mayıs ayında ise 2 lansmana çıkacağız.

Gürallar Yapı A.Ş. Genel Müdürü Evrim Karayel: Seçim dönemi, gayrimenkul sektöründeki mevcut ivmeyi yavaşlattı. Seçimlerden sonra sektörün eski parlak günlerine yavaş yavaş geri döneceğini düşünüyorum. Satış ofisimize gelen bireysel müşteriler alım kararlarını seçimlerden sonra vereceklerini söylüyor.  Seçim sürecinden dolayı ortaya çıkan negatif dönem uluslararası yatırımcıya da bekleme kararı aldırdı. 31 Mart’tan sonra yabancı yatırımcının ilgisi de yine devam edecektir.  Şu an birçok gayrimenkul geliştirici de seçimlerden dolayı proje lansmanlarını ileri bir tarihe aldı. Nisan itibariyle proje lansmanları ve cazip kampanyalar yatırımcı nezdinde alım olgusu yaratmaya başlayacaktır.