Konut Haberleri
28 Ağu 2014 11:59 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 01:44

Konut sektöründe zam kapıda!

Ekonominin lokomotif sektörü olan konut sektörü geçtiğimiz günlerde açıklanan Temmuz ayı oranlarının tedirginliğini yaşıyor.

Konut sektöründe zam kapıda!
Çünkü TÜİK tarafından açıklanan son verilere göre konut satışları Temmuz ayında bir önceki yıla göre yüzde 20,2'lik azalma ile sert bir düşüş yaşadı. Geçtiğimiz yılın aynı ayında 106 bin olan satış rakamı bu sene 21 bin birden azalarak 85 bin seviyelerine geriledi.

1 milyon stoklu konut sektöründe yaşanan bu ani düşüş akıllara hemen ‘’Yeni bir kriz kapıda mı?’’ sorusunu getirtti.

Sektör temsilcilerinin Haber 7’ye yaptığı açıklamalara göre ise; bu ciddi düşüşün perde arkasında geride bırakılan Ramazan ayı ve Cumhurbaşkanlığı seçimleri ile birlikte sektörü ciddi anlamda etkileyen yeni KDV uygulaması ve Merkez Bankası’nın aldığı faiz kararları yatıyor.

Kriz söylentilerinin aksine seçimlerin atlatılması ile birlikte ülke genelinde dağılan karamsar siyasi havanın sektöre önümüzdeki Eylül-Ekim ayları için doping etkisi yaratacağını söyleyen sektör temsilcileri, kriz söylentilerinin aksine yeni konut projeleri için de yüzde 15’lik bir zammın kapıda olduğunu söylüyor.

2014’ün ilk sekiz ayının seçim gündemi ile geçmesi ve seçim dönemlerindeki belirsiz siyasi ortamın ister istemez gayrimenkul sektörünü de olumsuz etkilediğini belirten Dumankaya Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Dumankaya, Türkiye’ye yakın coğrafyalardaki olayların da düşen satışlarda etkisi olmuş olabileceğini belirterek,

"Merkez Bankası kararı ile faizler düştü ve yüzde 1’in altına indi. Buna rağmen satışlar düşüyor. Kısa vadede bazı segmentlerde fazla arz olduğunu düşünüyorum. Öte taraftan 2013 yılının son aylarından bu yana Türkiye bir seçim döneminden geçmekteydi. Seçim dönemlerindeki belirsiz siyasi atmosfer yatırımcının planlarını etkilemesine sebep oluyor.Hal böyle olunca da bu durumdan gayrimenkul sektörü de etkileniyor. Fakat bu konjonktürel durumun son evresine geldiğimiz kanaatindeyim.‘’ diye konuştu.

Ramazan ayı ve Cumhurbaşkanlığı seçimleri sonrasında satışların arttığını gözlemlenmediklerini de söyleyen Dumankaya, ülke gündemini uzunca bir süredir meşgul eden seçimlerin geride kalması ile siyasi belirsizliğin yerini istikrara ve güvene bıraktığını bundan dolayı da Eylül'den itibaren satışların hareketlenmesini beklediklerini ifade etti.

Yeni Tüketici Yasası'nın getirdiği ek maliyetler ile para piyasalarında yaşanan gelişmeler doğrultusunda TL’nin döviz karşısında değer kaybetmesi sonucu artan inşaat girdilerini şu an için projelerine zam olarak yansıtmadıklarını söyleyen Dumankaya, yeni projelerin hayata geçirilmesi ile birlikte yılsonuna doğru yüzde 10–15 civarında bir zammın söz konusu olacağını belirtti.

Yaz aylarında hem mevsimsel hem de gündemin etkisiyle bir durgunluk yaşandıysa da,seçimden sonra gayrimenkul sektöründe son derece hareketli bir sürece girdiklerini ve Eylül-Ekim-Kasım aylarında (ekstra bir durum gelişmezse) gayrimenkul alışverişinin yoğun yaşanacağını öngördüklerini ifade eden DAP Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Yılmaz ise, bekleyen talebin, alım-satım cephesini hızla canlandıracağını ve yeni projelerin Eylül-Ekim aylarında görücüye çıkmaya başlayacağını söyledi.

Ellerindeki projelerin bitime yakın projeler olduğu için onlar için fiyat artışının mevcut olmadığını da dile getiren Yılmaz, yeni oluşturulacak projelerle ilgili ise maketten konut yasasının finansman maliyeti, İnşaat malzemelerine gelen zamlar ve arazi fiyatlarındaki artışın fiyatlara zam olarak yansıyacağını vurguladı.

Büyük konut ihtiyacı nedeniyle doğru-yanlış tüm projelerin şu ana kadar "iyi-kötü" alıcı bulduğunu ifade eden Besa Grup Yönetim Kurulu Üyesi Efe Bezci de bundan sonra yeni konut ve ofis stokunda Fiyat-yarar, lokasyon-kalite gibi değerlerin çok daha önem kazanacağını vurgulayarak,

Şu ana kadarki stok nedeniyle "bundan sonra ne yaparsam yapayım satarım’’ anlayışının da bu sonbahar kış döneminden itibaren artık tarihe karışacağını ifade etti. (Kaynak: Haber7.com)